Nemačka obaveštajna služba (BND) je, tražeći osumnjičenog za ratne zločine Radovana Karadžića, u svom sistemu prisluškivanja 2004. godine "uhvatila" razgovor hrvatskog premijera Iva Sanadera sa tadašnjim vodjom slovenačke opozicije Janezom Janšom.

Savetnik nemačke vlade za tajne službe Udo Ulfkote rekao je za komercijalnu ljubljansku televiziju Pop TV i da su obaveštajci razgovarali sa Karadžićem.

BND je 2004. godine, navodi Pop TV, iz tajnog stana na glavnoj ljubljanskoj Slovenskoj cesti, zajedno sa slovenačkom obaveštajnom službom (SOVA) presrela razgovor dvojce političara, koji je zatim, verovatno, prosledjen tadašnjem slovenačkom premijeru Antonu Ropu.

Rop je nedavno izneo u javnost da su se u telefonskom razgovoru sadašnji premijeri Janez Janša i Ivo Sanader dogovarali o izazivanju incidenata u Piranskom zalivu, što je pomoglo Janši i njegovoj partiji da dodje na vlast.

SOVA je saopštila državnoj novinskoj agenciji STA da ne raspolaže arhivom o tom dogadjaju, a nikakav dokument nije stigao ni od BND.

Ulfkote je u emisiji Pop TV potvrdio da su BND i SOVA iz stana u Ljubljani tražile Karadžića, da su njihovi obaveštajci s njim čak i razgovarali, i da bi morali da postoje podaci o razgovoru Sanadera i Janše.

"Da, naravno da postoje dokumenti i o tome. Svaki zadatak BND je dokumentovan i postoje izveštaji, koji su, naravno, tajna i nisu dostupni javnosti", rekao je Ulfkote.

Na pitanje televizije da li bi mogla da dobije te dokumente, Ulfkote je odgovorio da njih sigurno ima i slovenačka tajna služba.

Članovi parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi već pola godine te dokumente nisu uspeli da pronadju u SOVA.

SOVA je u današnjem saopštenju za javnost navela da saradnja sa BND nije nikada bila usmerena na pitanje odnosa Slovenije i Hrvatske i da dokument o prisluškivanju Sanadera i Janše ne postoji.

(Beta)