• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko to prisluškuje među graničarima BiH?

Izvor mondo.ba

U Graničnoj policiji BiH pronađena su tri nelegalna uređaja za prisluškivanje, a jedan broj policijskih službenika Centralne istražne kancelarije zatečen je na uništavanju određene dokumentacije. .

Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu u Graničnoj policiji BiH provodi istragu u vezi sa pronalaženjem nelegalnog uređaja za prisluškivanje, potvrdio je danas načelnik Kabineta direktora GP BiH Radiša Samardžija.

"Za sada ne možemo saopštiti više detalja, jer bi bilo i neprimereno i neprofesionalno da ometamo ili na bilo koji način utičemo na tok istrage", rekao je Samardžija.

Prema njegovim rečima, javnost će o rezultatima ove istrage biti blagovremeno obaveštena.

Prilikom inspekcijskog nadzora u Centralnoj istražnoj kancelariji Granične policije BiH u njenom sedištu pronađena su tri nelegalna uređaja za presretanje, odnosno prisluškivanje, rekao je danas direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Galić je na konferenciji za novinare rekao da su ova tri uređaja posuđena od Obaveštajno bezbednosne agencije BiH, ali da nema traga o njihovom ulasku, nema bilo kakvog sporazuma, niti je o tome obavešteno Ministarstvo bezbednosti BiH kao krovna institucija.

"Nemamo informacije da je neko protivzakonito prisluškivao, ali je nejasno da neko donese tri prislušna uređaja u Graničnu policiju BiH i stavi ih u prostorije gde nema stalnog nadzora nad njima. Da li su korištene zakonom predviđene mere pokazaće dalja istraga", naveo je Galić.

Prema njegovim rečima, ovi nelegalni uređaji nisu se nalazili u prostorijama predviđenim za aktivnosti prisluškivanja.

"Ti uređaji nisu bili samo u prostorijama u kojima su pronađeni nego su premeštani u više kancelarija. Prisluškivanje su činili i oni pripadnici Granične policije BiH koji nisu direktno ovlašteni za te poslove", naglasio je Galić.

On je napomenuo da u Graničnoj policiji BiH u ovom trenutku ne raspolažu sa informacijama o licima koja su prisluškivana.

Prema Galićevim rečima, o prisluškivanju na tim nelegalnim uređajima nisu vođene evidencije o prisluškivanju.

"Te evidencije se odnose, pre svega, na određene listinge brojeva telefona lica koja su prisluškivana. Način na koji su vršena određena prisluškivanja, te formirani i izrađivani transkripti rađeni su suprotno zakonu. Jedan broj policijskih službenika Centralne istražne kancelarije zatečen je na uništavanju određene dokumentacije za koju će biti utvrđeno o čemu je reč", naglasio je Galić.

Galić je saopštio da je većina prisluškivanja rađena putem ovih nelegalnih uređaja, iako Granična policija BiH poseduje dva regularna uređaja koja su dobijena od Ministarstva bezbednosti BiH.

"Postojeći regularni uređaji za prisluškivanje nisu bili korišteni u više od 90 odsto kapaciteta. Nad tim uređajima Ministarstvo bezbednosti BiH redovno svake godine vrši inspekcijski nadzor", istakao je Galić.

Prema njegovim rečima, jedan broj pripadnika Granične policije BiH koji su grubo kršili zakonske propise premešten je na drugo radno mesto i protiv njih su pokrenute određene interne istražne radnje.

"Pojedini su premešteni na druga radna mesta, jer je procenjeno da bi ostankom na sadašnjim radnim mestima mogli da ugroze internu i krivičnu istragu. Ukoliko se dokaže da tu ima elemenata krivičnog dela, biće procesuirani", rekao je Galić.

On je poručio da će celi slučaj biti ispitan do najsitnijih detalja, a o svim relevantnim i bitnim stvarima obavešteni nadležni organi.

"Obavešteno je i Tužilaštvo BiH i bio je prisutan i dežurni istražni tužilac", istakao je Galić.

On je pozvao medije da o ovom slučaju izveštavaju objektivno, posebno u ovo predizborno vreme, kada bi neki mogli da ova dešavanja zloupotrijebe u predizborne svrhe.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 Ko to prisluškuje među graničarima BiH?