More kod Bara puno kaustične sode? | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

More kod Bara puno kaustične sode?

Izvor mondo.me
Izvor mondo.me

Doskorašnji radnik KAP-a Petar Brković, optužio je šefove tog preduzeća u stečaju da su pokušali da prikriju havariju u Luci Bar u kojoj se velika količina kaustične sode izlila u more, piše Dan.

Izvor: MONDO.me

Incident se, prema rečima Brkovića, desio 10. februara kada se veća količine kaustične sode izlila u more i ugrozila floru i faunu u barskom akvatorijumu. Reč je o sodi koja se nalazi u rezervoaru postrojenja za skladištenje i pretovar u barskoj luci, a koristi se za potrebe KAP-a, navodi Dan.

Brković kaže da se puna tri dana ćutalo o tome da je kamen sa obližnjeg brda Volujica nakon miniranja pogodio u ventil od silosa, što je prozrokovalo izlivanje sode u more.

Nakon tri dana od događaja obavešten sam o istom, i povučen sam sa radnog mesta – utovar glinice na sanaciju silosa sa sodom. Zatekao sam betoniran ventil u koji je pogodio kamen s Volujice, da bi se sprečilo dalje izlivanje sode, koja je inače bila u velikim količinama iscurila u more“, ispričao je Brković za Dan.

On je dodao da je uprkos betoniranju ventila soda i dalje tekla, ostavljajući za sobom beli trag koji je bio vidljiv čak i na upravnoj zgradi. Prema njegovim tvrdnjama, soda se izlivala koritom oko silosa i kanalom išla u pomoćni kolektor iz kojeg je dalje išla u more.

Brković kaže da je na lice mesta sa kolegom stigao pošto je situacija bila već alarmantna, te da su odmah počeli sa pripremom rezervnog silosa za prebacivanje sode u njega.

Bez ikakve zaštite koja se obezbeđuje zaposlenima prilikom rada s opasnim materijama pustili su sodu u prazan kolektor, i uz pomoć pumpi prebacili sodu u pomoćni silos. U međuvremenu sanirana je havarija na 'glavnom' silosu, kada nastupa prebacivanje odnosno vraćanje sode iz pomoćnog u glavni silos”, kaže Brković.

On je dodao da je nadređeni poslovođa Duška Radunović potom naredila čišćenje svih korita i betona, gde je bilo vidljivo prisustvo sode, radi, po njemu, prikrivanja tragova.

"Voda sa kojom smo ispirali tragove sode sa korita, betona i iz pomoćnog kolektora vraćena je, po naređenju istog poslovođe, u glavni silos gdje se nalazi soda, a sve radi nadoknađivanja nedostatka sode koja je istekla u more. Korita smo prali tri puta. Pomoćni kolektor ima 15.000 litara, što znači da je u glavni silos gdje se nalazi soda dodato oko 4.500 litara vode radi prikrivanja nedostatka sode ili pak u cilju prikrivanja velike količine sode koja je neprofesionalizmom puštena u more“, ispirčao je Brković podgoričkom dnevniku.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, kazali su da je 10. februara godine oko 17 sati Ekološka inspekcija od strane uprave Kombinata aluminijuma u stečaju obaveštena da je došlo do oštećenja ventila na jednom od rezervoara postrojenja za skladištenje i pretovar sode koje se alazi u Luci Bar, usled čega je došlo do izlivanja manje količine sode i mulja iz rezervoara u zaštitnu betonsku tankvanu, koja ima kapacitet da primi ukupan sadržaj rezervoara.

O istom, ekološka inspekcija je ubrzo obaveštena i od strane pripadnika Uprave policije – CB Bar. Ventil na predmetnom rezervoaru je oštećen usled udara kamena koji se obrušio sa brda Volujica na kom trenutno pravno lice d.o.o. Nimont iz Bara izvodi radove na sanaciji kosina“ navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Dan navodi da su na licu mesta bili i pripadnici Uprave policije – CB Bar, koji su obavili uviđaj po nalogu zamjenika osnovnog tužioca u Baru Slađane Španjević.

U toku inspekcijskog nadzora konstatovano je da je došlo do izlivanja male količine sode i mulja iz rezervoara u tankvanu koja se nalazi oko predmetnih rezervoara. Izlivanje rezervoarskog sadržaja je zaustavljeno ubrzo nakon oštećenja od strane radnika pravnog lica d.o.o. Nimont na način što je izvršeno zalivanje oštećenog ventila brzovezujućim betonom“, tvrde iz Uprave za inspekcijske poslove, piše Dan.

Ekološka inspekcija je uzela uzorak vode iz tankvane predmetnog rezervoara u cilju utvrđivanja njene pH vrijednosti i sadržaja sode. Uzorak je na analizu dostavljen Centru za ekotoksikološka ispitivanja – Podgorica koje je obavilo ispitivanje i po dobijenom izveštaju sadržaj sode je 4,74 odsto a pH vrednost predmetne vode je 14“, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove, piše Dan.

Zbog povećane pH vrednosti predmetna voda nije zadovoljavala propisani kvalitet da bi se mogla ispuštati u recipijent ili u javnu kanalizaciju, pa je ekološka inspekcija naložila pravnom licu d.o.o. Nimont da izvrši trajnu, kvalitetnu sanaciju oštećenog ventila na rezervoaru i da vodu (u koju su se izlivali soda i mulj iz oštećenog rezervoara) iz rezervoarske tankvane pomoću pumpe vrati u rezervoar, što je firma Nimont i uradila – dodaju iz nadležne inspekcijske Uprave.

Duška Radunović, koju je Brković najdirektnije optužio za prikrivanje činjenica o havariji, odbila je da komentariše njegove navode, piše Dan

U pismu poslovodstvu KAP-a u stečaju, Petar Brković je naveo da je na poslu prebacivanja sode bio angažovan bez ikakve zaštite četiri dana prve i druge smene za šta je dobio ukupno 60 evra.

Želim da znam ko je meni dao sumu od 60 evra i da li je ona ravnopravno podeljena svim radnicima koji su bili angažovani na sanaciji silosa”, pitao je Brković u pismu, na koje nije dobio odgovor.

Zamenik Osnovnog državnog tužioca u Baru Slađana Španjević saopštila je Danu da je nakon što je Uprava policije prikupila podatke i dokaze, ocenom spisa predmeta zaključila da u radnjama bilo kog lica nema elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU