• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatražena maksimalna kazna za Harisa Čauševića

Izvor mondo.ba

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Apelaciono veće Suda BiH osudi na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora Harisa Čauševića koji je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

Tokom iznošenja završnih reči tužilac Dubravko Čampara naveo je da jedino izrečenom kaznom dugotrajnog zatvora žrtve do sada najvećeg terorističkog napada u BiH donekle mogu dobiti satisfakciju.

Čampara tvrdi da je Tužilaštvo tokom obnovljenog postupka u ovom slučaju van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio krivično delo za koje se tereti, te da ne postoji nijedan detalj, od planiranja izvršenja terorističkog čina do hapšenja osumnjičenog, koji nije potkrepljen iskazima svedoka, nalazima veštaka i materijalnim dokazima.

Tužilac je podsetio na izjave svjedoka date tokom prvostepenog postupka i pred Apelacionim većem, kojim potvrđuju da je Čaušević duže vreme planirao napad na Policijsku stanicu u Bugojnu kada je povećan broj policajaca zbog održavanja verske manifestacije na Ajvatovici.

"Potpuno je jasno da je optuženi imao namjeru uništiti Policijsku stanicu i ubiti sve u njoj. To je nedvosmisleno htio učiniti s ciljem ozbiljne destabilizacije BiH i izazivanja pometnje, a policijske službenike je svesno izabrao kao mete jer oni simbolizuju vlast", rekao je Čampara.

Tužilac je posebno istakao da tokom oba sudska postupka, optuženi Čaušević nije pokazao nikakvo kajanje zbog onog što je učinio i izazvanih psihičkih trauma kod preživelih.

Pre iznošenja završnih reču Tužilaštva, optuženi Čaušević je rekao da ne može pratiti današnje ročište zbog teške depresije u koju je zapao jer se, kako je naveo, od 12. juna nezakonito nalazi u pritvoru.

On je rekao da je drugostepenom odlukom Suda 12. juna 2014. godine prihvaćena žalba odbrane na prvostepenu presudu, te da nakon donošenja odluke Apelacionog vijeća, kojom se usvaja žalba izjavljena protiv prvostepene odluke i kojom se ona ukida, pritvor može maksimalno trajati 12 mjeseci od dana donošenja te odluke.


Čaušević je rekao da mu nije pružena medicinska pomoć na koju ima pravo, te da je na vreme obavestio Sud o stanju u kojem se nalazi.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Tihomir Lukes rekao je da će u toku dana Čaušević biti pregledan.

Čaušević je i danas zatražio izuzeće predsednika Suda BiH Meddžide Kreso koja ga ni nakon četiri poziva nije posetila i koja se, kako je rekao, nije oglasila povodom selektivne primene zakona u vezi sa produženjem njegovog pritvora.

Optuženi je zatražio i izuzeće tužioca Čampare "zbog pristrasnosti, jer je politički tužilac". On je naveo da se nije mogao adekvatno braniti jer tužilac nije dostavio relevantne dokaze.

Nakon iznesenih zahteva, Čaušević je napustio sudnicu uz obrazloženje da se ne oseća dobro, a Sudsko veće je nakon konsultacija odbacilo navedene zahteve.

Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško povređena Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.

Sudi mu se u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.00 časova iznošenjem završnih reči odbrane.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image