Žena u BIH Ima penziju pola evra!
MONDO/Samir Cacan 

Za staž u Republici Srpskoj dobila je, prema vremenu staža, srazmeran deo penzije, ali je u Federaciji BiH diskriminisana po tom pravu, mada su doprinosi uredno uplaćivani, na šta ni Fond PIO/MIO nije imao primedbi, ali je kod obračuna penzije za skoro jednu šestinu staža dobila samo 1 KM (pola evra) penzije, objašnjava njen suprug Vojin.

“Supruga, koja je uredno ostvarila pravo na starosnu penziju, od Fonda PIO RS prima penziju u iznosu od 50,80 KM za ostvareni staž na području RS. No, PIO/MIO Federacije BiH nije hteo uzeti u obračun staž iz tog bh. entiteta nego je uzeo staž od dva meseca, pa Mira dobija marku penzije”, kazao je Vojin za "Dnevni avaz".

Dragić je dodao da, prema dokumentaciji koju on poseduje, niko ne osporava ostvareni staž, ali on nije uzet u obzir prilikom obračuna iznosa penzije.


“Ja sam išao advokatima zbog toga, ali nisam mogao finansijski podneti troškove, predavao sam žalbe PIO/MIO FBiH, na koje sam dobio odgovor da je sve urađeno prema zakonu. Kada sam predočio listing da je staž uplaćen, oni mi nisu ništa odgovorili”, rekao je Dragić.

Posle toga, razgovarao je i s drugim penzionerima koji imaju isti problem kao njegova supruga, ali su mu oni kazali da nikada neće dobiti ništa više i da treba odustati od ovog slučaja.