• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Armija BiH oko Srebrenice ubila 3.000 Muslimana"

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću odbrana je, kroz iskaz veštaka Dušana Pavlovića, dokazivala da su hiljade Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. poginule u borbama tokom proboja Armije BiH iz te enklave ka Tuzli.

Pozivajući se na izjave koje su preživeli pripadnici 28 divizije Armije BiH dali organima bezbednosti te armije u Tuzli, neposredno posle proboja, od 12. do 17. jula 1995, veštak Pavlović konstatovao je da je u tim borbama stradalo "2.000 do 3.000 boraca i civila".

Po izjavama preživelih svedoka - koje je Pavlović analizirao, a u sudnici citirao Mladićev branilac Branko Lukić - muslimanski "borci i civili" stradali su ne samo od vatre Vojske RS, već i u medjusobnim sukobima, a neki su počinili i samoubistva.

Tadašnji komandant Vojske RS, general Mladić (73), optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih zarobljenika koje je VRS streljala u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, u to vreme zaštićenu zonu UN.

Prema optužnici kolona od oko 15.000 muškaraca, od kojih je trećina bila naoružana, krenula je 12. jula u proboj iz enklave, a tokom narednih dana VRS joj je postavljala zasede.

Veštak Pavlović rekao je da je, po izjavama preživelih svedoka, "celim tokom proboja, 28. divizija ABiH bila pod artiljerijskom i pešadijskom vatrom VRS" i da je "celim putem bilo gubitaka".

Po citiranim izjavama preživelih, u prvoj zasedi koju je VRS postavila na području Buljima, 12. jula 1995, bilo je ubijeno "oko 1.000 vojnika i civila".

"Radi se o početku borbi, na terenu gde je kolona 28. divizije ušla na područje VRS", objasnio je Pavlović.

On je kazao da su, po izjavama svedoka, naredne noći, izmedju 12. jula i 13. jula 1995. godine, toj koloni tokom borbi u području Kamenice "naneti najveći gubici tokom proboja".

Advokat Lukić citirao je izjavu preživelog svedoka da je kolona pretrpela "masovne gubitke", imala "mnogo ranjenih" i da su se "počeli ubijati jedni izmedju drugih, bacale su se bombe... i svu noć se pucalo". Taj svedok izjavio je da je video "oko 1.000 leševa".

"On opisuje napad i opšte rasulo, borbe koje su trajale celu noć. Prvi put tu dobijamo informaciju o medjusobnim sukobima iz različitih razloga...da je došlo do medjusobnih borbi i do velikih gubitaka", prokomentarisao je tu izjavu veštak Pavlović.

Procenu da je kod Kamenice poginulo oko 1.000 muslimanskih muškaraca iz kolone ponovilo je više preživelih u izjavama organima ABiH, koje je Mladićev branilac citirao u sudnici.

Neki od preživelih, medjutim, tvrdili su da je tada stradalo "oko 2.000 Bošnjaka"."U toku tog prolaska na teritoriji oko zasede video sam oko 2.000 leševa koje niko nije pokušavao ni da sakupi, a kamoli da zakopa", naveo je advokat Lukić izjavu jednog od očevidaca.

Veštak Pavlović naznačio je da je bilo i izjava o manjem broju žrtava, ali da on nije procenjivao "da li su izjave tačne", zato što je to "na sudu da utvrdi".

Upitan da li se procene o broju žrtava koje je naveo odnose samo na stradale u koloni 28. divizije ili i na "streljanja", Pavlović je odgovorio: "Moj zaključak je da je velika većina, čija su tela pronadjena, stradala u borbama, medjusobnim borbama, bilo je i samoubistava, na žalost, pucali su i jedni na druge".

Pavlović je, komentarišući izjavu jednog od preživelih, dodao i da se u koloni "često dešavalo da ranjene ostavljaju...a kasnije bi videli da su neki podlegli".

Kao dokaz da su hiljade Muslimana stradale u koloni, Mladićeva odbrana citirala je i dokument organa bezbednosti Drugog korpusa ABiH o "ratnom zločinu nad bošnjačkim življem" u kojem piše da je bilo "2.000 do 3.000 ubijenih od Buljima do Konjević Polja".

Na pitanje branioca Lukića da li je na tom području bilo streljanja ratnih zarobljenika, Pavlović je odgovorio: "Ja nisam naišao ni na jedan dokument da je bilo streljanja. Ne mogu da isključim da je bilo, ali nemam takva saznanja".

Upitan da li je to bio ratni zločin ili su ubijeni bili u koloni pri proboju, veštak odbrane je kazao da je "evidentno da se ubijeni nalaze na liniji proboja 28. divizije ABiH". "Zašto to zovu ratnim zločinom, ne mogu da komentarišem", dodao je.

Tokom iskaza Pavlovića, tužilac Piter Makloski (Peter McCloskey) najavio je da će osporavati brojeve nastradalih u koloni koje je danas izložila odbrana.

Pavlovićevo svedočenje biće nastavljeno u sredu, 16. decembra, nakon što sutra iskaz da drugi svedok odbrane.

Optužnica generala Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zmaj

u borbi se ne racuna ratni zlocin to ce reci i dete o pet godina toje bila borba i neki sasedu neki u proboj oni se nisu predali pa da nestanu e toje drugo a ti sa puskom ides prema meni a ja imam pusku e izvini bolje ja tebe no ti mene i meni se zivi kao i tebi zajebi stvari toje jednom reko moj stari deda u borbu protiv balista kada suga napali na kucnom pragu

Саурон

Српски херој, генерал Ратко Младић!

MONDO REPORTAŽA