Konačna presuda: Jurišić nevin za Tuzlansku kolonu | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Konačna presuda: Jurišić nevin za Tuzlansku kolonu

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio pripadnika policije BiH, Iliju Jurišića, optužbi za ratni zločin.

sud tužilaštvo pravosuđe advokat advokati pravda sudovi pravnici Izvor: iStock

Jurišić je oslobođen jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.

U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud presudu doneo na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega bi ova presuda morala da bude ukinuta, ali kako je u u ovom predmetu prvostepena presuda već ukidana, Apelacioni sud je bio u obavezi da sam presudi.

"Savet mirna i obraz čist"

Jurišić je negirao krivicu ističući da mu je "savest mirna i obraz čist". Pored ostalog u svojoj odbrani je naveo da nije bio starešina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke. Bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj poternici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine. Posle ukidanja prve presude Jurišić je u oktobru 2010. pušten da se brani sa slobode. On živi u Tuzli.

Pošto je sam ponovo ispitao veštake, Apelacioni sud je nakon ocene i analize izvedenih dokaza, našao da nije bilo neposrednih dokaza da je Jurišić izvršio krivično delo za koje je optužen, a da se takav zaključak "kao jedini mogući, ne može izvesti ni posredno, iz činjenica koje su nesporno utvrđene tokom postupka".

U obrazloženju odluke Apelacioni sud napominje da su "dokazanost navoda iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine su ostali na nivou sumnje".

Iz tog razloga je u ovaj sud doneo odlobađajuću presudu jer je, kako je ukazao, Zakonikom o krivičnom postupku propisano da će sumnju u pogledu dokazanosti činjenice od značaja za odluku, sud rešiti u korist okrivljenog.

Jurišić, koji je 2013. po drugi put osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava borbe.

Nakon javne sednice po žalbama održane u aprilu 2015, Apelacioni sud je odlučio da sam otvori glavni pretres (suđenje) i sam izvede ključne dokaze na osnovu kojih je sada doneo ovu oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jurišića da je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SRJ i BIH kao dežurni operativnog štaba stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

Tom prilikom je, kako je tvrdilo tužilaštvo, izgovorio reči "na vatru odgovori vatrom".

Naredbu je primio od nadređenog Mehe Bajrića. Muslimansko -hrvatske jedinice Teritorijalne odbrane uz pripadnike paravojne jedinice Zelene beretke pucali su najpre na vozače, pa na vojnike koji nisu bili spremni za borbu i nisu imali oružje uz sebe da bi mogli da se odbrane.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владимир

То може само Србија. Срамота невиђена. Они све наше по кратком поступку, а ми овако. Па ко је крив??? Страшно и срамотно. Банана држава!...

EMojNarode...

51 ugašen život... i NIKO nije kriv! I kažu da ima boga?

Lucifer

Da je kojim slucajem bio u srpskoj vojsci,i da je prilikom napada na muslimansku vojsku vodu nosio,dobio bi minimum 100 godina!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU