I žene na čelu vehabija u BiH | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

I žene na čelu vehabija u BiH

Izvor mondo.ba
Izvor mondo.ba

Uloga žena među vehabijama u BiH sve je značajnija. Za razliku od proteklih godina, kada su pripadnice nježnijeg pola u selefijskim udruženjima bile na potpunoj margini, praksa je naglo počela da se menja.

"Reč je o ženama koje se vraćaju sa islamskih univerziteta, a neke od njih još studiraju. One koje su došle imaju značajno učešće u aktivnostima selefijskih udruženja", stoji u poverljivoj dokumentaciji jedne od bezbednosnih agencija, a koja je u posedu "Nezavisnih novina", piše ovaj banjalučki list.


U tim spisima se, na primer, navodi da predavanja u BiH, i to u Tuzli i Sarajevu, održavaju jedna žena koja je diplomirala na Islamskom univerzitetu u Medini, kao i još jedna studentkinja tog univerziteta.

Velizar Antić, politikolog religije, ističe da je Saudijska Arabija kolevka vehabizma.

"I sada, ako imate nekog iz BiH ko je završio studije islamskih nauka u ovoj zemlji, dakle u samom srcu vehabizma, budite uvereni da taj ima mnogo više znanja o ovom usmerenju u islamu od bilo kog svršenog studenta fakulteta islamskih nauka u BiH", ocenio je Antić.

Zbog toga, prema njegovim rečima, ne treba uopšte da čudi pojava da i žene koje su završile islamske škole u Saudijskoj Arabiji učestvuju u predavanjima pripadnicima vehabijskog pokreta u BiH.

Tačno je, naglašava Antić, da je to novina na ovim prostorima, ali ovakva praksa, kako ističe, nije u sukobu s islamskim propisima.

"Tako da ne bih o ovome govorio kao o nekom novom fenomenu. Možda je on novi u BiH i kod naših pripadnika vehabijskog pokreta, ali budite uvereni da i žena koja je završila islamske studije u Saudijskoj Arabiji ima mnogo autoriteta u vehabijskoj zajednici u BiH", naglašava Antić.

Dževad Galijašević, ekspert za terorizam, smatra da ulogu žena u selefijskim zajednicama ne treba potcenjivati.


"U poslednje vreme primetno je da se žene koriste kao kuriri, jer lakše pristupaju slobodnim ženama i mogu ih regrutovati. Njihova uloga je, dakle, orijentisana na radikalizaciju žena", naveo je Galijašević.

Prema njegovim rečima, ovakav preokret ogleda se i u tome što žene mogu da realizuju prenos novca i poruka sa puno manje rizika od muškaraca. "Selefije zagovaraju sistem verskog učenja, finansiranja, propagande i veza između sebe. Sada žene postaju vezivno tkivo između selefija", zaključuje Galijašević.

Saudijska Arabija, kao i Kuvajt, inače su rasadnici profesora koji dolaze u BiH i drže predavanja selefijama.

Oni, nakon školovanja ili doškolovavanja u tim državama, ovde postaju najaktivnije selefijske daije.

"Selefijska udruženja sve češće organizuju dolazak profesora sa islamskih univerziteta, pa su tako samo tokom jula i avgusta prošle godine registrovana predavanja više šejhova iz Saudijske Arabije i Kuvajta", stoji u dokumentaciji koja je u posedu "Nezavisnih".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Vehabijski pokreti i zajednice?Zbog cega se osnivaju?Da li postoje da bi sa strane bili informisani,ili treba poceti sa razmisljanjem cemu sve ovo vodi?

aaaa

@. Vodi ka tome....Da nas Potamane!!!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU