• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosna kandidat za EU do kraja 2017?

Izvor Tanjug

Komesar EU za politiku susedstva i proširenje Johanes Han izjavio je u sredu u Sarajevu da bi Bosna i Hercegovina mogla do kraja 2017. da dobije status kandidata za članstvo u EU, pozivajući vlasti da nastave sa ispunjavanjem uslova.

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, Han je istakao da je BiH napravila "vidljiv napredak" i da treba još odlučnije da ispunjava obaveze.

Han u Banjaluci

Han će sutra u Banjaluci učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Centralnoevropske inicijative koji će raspravljati o mogućnostima suočavanja s migrantskom krizom kao i o poštovanju ljudskih prava u borbi protiv terorizma. Razgovaraće i o jačanju regionalne saradnje u održivom razvoju kroz postizanje boljih poslovnih veza kao i o akcijskom planu CEI 2017-2020. koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

On je ponovio da rešavanjem pitanja prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), usaglašavanjem sistema mehanizma koordinacije evropskih poslova i napretkom u sprovođenju reformi, "postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017.", prenela je Hina.

Visoki evropski zvaničnik izrazio je očekivanje da će BiH što pre rešiti ta pitanja kako bi po povratku u Brisel na sastanku Saveta za spoljne poslove mogao podneti pozitivan izveštaj za BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kako je saopšteno, informisao je Hana o postignutom dogovoru prilagođavanja SSP-a u njegovom trgovinskom delu.

Izrazio je, takođe, nadu da će se uskoro okončati dogovor oko uspostavljanja efikasnog sistema koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji.

Izetbegović je informisao komesara Hana da su u toku pripreme za objavu popisa stanovništva u BiH.

Izrazio je očekivanje da će države članice EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova (FAC) u julu 2016, razmotriti zahtev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vatro Marx

Sve najljepse , cekaju Bosnu rasirenih ruku.

Jednom davno, kad ostatak ex SFRJ uđe u EU

Znači jednom davno, za 25-30 godina Srbija ulazi u paketu sa Crnom Gorom i BiH u EU, ako bude "dobre volje" pa se malo stisnu, u paket upada i Former Yugoslav Republic of Macedonia's.

Bosanac

Hahahahahahahahaha

special image