Godisnjica Srebrenice drzavni vrh Srbije nepozeljan

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EX YU

Godišnjica Srebrenice, srpska vlast nepoželjna

Izvor MONDO/Beta
Izvor MONDO/Beta

Danas se navršava 21 godina od ulaska snaga Vojske Republike Srpske u Srebrenicu, muslimansku enklavu u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN i u kojoj je potom izvršen genocid nad stanovništvom.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS pod komandom generala Ratka Mladića u grad.

Vučić nepoželjan u Srebrenici

Obeležavanje 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici u znaku je pogoršanih srpsko-bošnjačkih odnosa, za šta je povod bila izjava načelnika opštine Srebrenice Ćamila Durakovića da je Organizacioni odbor komemorativnog skupa doneo odluku da "državni vrh Srbije nije poželjan 11. jula u Potočarima". Duraković je naveo da je takva odluka doneta zbog toga što "državni vrh Srbije negira da se u Srebrenici desio genocid", čime, kako je kazao, izražava nepoštovanje prema "žrtvama genocida i njihovim porodicama". "Oni koji negiraju genocid, nisu poželjni na komemoraciji u Potočarima", rekao je Duraković. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prošle godine prisustvovao komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima, a ceo događaj ostao je upamćen po fizičkom napadu na njega. Premijera Srbije tada je napala grupa Bošnjaka, on je pogođen kamenom u glavu, ali nije ozbiljnije povređen. Krivci za napad na Vučića još nisu odgovarali za to. Načelnik Opštine Srebrenica, koji je prošle godine pozdravio dolazak premijera Srbije u Potočare, sada tvrdi da je to bio "pokušaj žrtava da pruže ruku i iskreno krenu napred". Po njegovim rečima, stav većine porodica srebreničkih žrtava je da prisustvo "negatora genocida" unosi nervozu i dolazi do skandala koji zasene ono što je njima najsvetije - komemoraciju i sahranu. Vučić je istakao da želi najbolje moguće odnose sa BiH, ali da nikome neće dozvoliti da "gazi Srbiju". "Želim najbolje moguće odnose sa Bosnom i Bošnjacima, ali je izvesno da ni njima ni bilo kome drugom neću dozvoliti da gaze Srbiju", naglasio je Vučić.

Holandski bataljon UN bio je stacioniran u enklavi u vreme napada srpskih snaga.

Ratko Mladić je tada televiziji sa Pala izjavio da se nalazi u "srpskoj Srebrenici", da grad "predaje srpskom narodu" i da je "došlo vreme za osvetu Turcima" na tom prostoru.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. doneo presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

U izveštaju holandskih stručnjaka, objavljenom 10. aprila 2002. i u kome se navode rezultati istraživanja okolnosti pada Srebrenice tokom rata u BiH, ocenjeno je da holandska vlada i UN snose deo odgovornosti za masakr Muslimana 1995. godine. Nakon toga holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podneli su ostavke.

U novembru 2004. godine Vlada Republike Srpske uputila je izvinjenje porodicama Bošnjaka stradalim u Srebrenici konstatujući da se u Srebrenici desio "zločin velikog obima". U izveštaju vladine Komisije za Srebrenicu navedeno je da je tokom ofanzive srpskih snaga na tadašnju "zaštićenu zonu" u julu 1995. ubijeno 7.800 Bošnjaka.

Za genocid u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, nakon 13 godina skrivanja, a Mladić u maju 2011. godine, posle 16 godina skrivanja, i njima je u toku suđenje pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

U decembru 2012. Haški tribunal je osudio generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa obaveštajne službe Glavnog štaba VRS, na doživotnu kaznu zatvora, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice.

Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 28. februara 2013. bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za pomaganje i podržavanje zločina nad Muslimanima u BiH 1993-95. i nad Hrvatima u Hrvatskoj. Perišić je u prvostepeno bio osuđen na 27 godina zatvora.

Tri meseca kasnije isto veće Haškog tribuna je oslobodilo i bivšeg načelnika službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića krivice za zločine nad nesrbima tokom rata u Hrvatskoj i BiH.

Za genocid na srebreničkim Mulimanima Haški tribunal je u junu 2010. godine osudio bivše oficire VRS Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na kaznu doživotnog zatvora. Istovremeno su osuđena i ostala petorica oficira vojske i policije RS - Drago Nikolić na 35 godina zatvora, Ljubomir Borovčanin na 17, Vinko Pandurević na 13, Radivoje Miletić na 19 i Milan Gvero na pet godina zatvora.

Za zločin u Srebrenici prvi je osuđen 1998. godine na pet godina zatvora Dražen Erdemović, pripadnik diverzantskog odreda VRS, koji je bio pod komandom Mladićevog Glavnog štaba.

On je priznao da je učestvovao u masovnoj egzekuciji Muslimana iz Srebrenice 16. jula 1995. na poljoprivrednom dobru Branjevo kod Pilice. Prema njegovoj proceni, toga dana na tom mestu ubijeno je oko 1.200 muškaraca i dečaka.

General VRS Radislav Krstić osuđen je 2001. na 46 godina zatvora za genocid u Srebrenici, a četiri godine kasnije kazna mu je smanjena na 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida.

Bila je to prva presuda Haškog tribunala za genocid.

General Krstić je u vreme zločina bio zamenik, a potom i komandant Drinskog korpusa VRS. Sudije su ocenile da je dokazano da je general Krstić preuzeo komandu korpusa 13. jula 1995. i da su jedinice Drinskog korpusa i jednice Glavnog štaba VRS, od 13. do 19. jula 1995, ubile između 7.500 i 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka.

Krstić je tokom suđenja imenovao Ratka Mladića i još petoricu oficira kao odgovorne za masakr Muslimana u Srebrenici.

Za zločine u Srebrenici Tribunal u Hagu osudio je i bivše oficire VRS Momira Nikolića na 27 godina zatvora, Vidoja Blagojevića na 18, Dragana Obrenovića na 17 i Dragana Jokića na devet godina zatvora.

U znak sećanja na ubijene Bošnjake, u Potočarima kod Srebrenice izgrađen je Memorijalni centar, koji je zvanično otvorio bivši predsednik SAD Bil Klinton 20. septembra 2003. godine.

Ove godine na komemoraciji u Potočarima 11. jula biće organizovana dženaza za 140 žrtava genocida čiji će posmrtni ostaci biti pokopani pored već ukopanih 6.385 žrtava.

Početkom jula 2006. godine Vlada Srbije osudila je sve ratne zločine u jugoslovenskim ratovima, među kojima su posebno pomenuti zločini nad Muslimanima u Srebrenici i Srbima u Bratuncu.

Četiri godine kasnije Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, ali se ne spominje termin genocid.

Odlukom Evropskog parlamenta, iz januara 2009. godine, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Od zemalja Zapadnog Balkana tu odluku prihvatile su Crna Gora, Hrvatska i Makedonija.

Državni parlament BiH proglasio je 11. jul danom sećanja u Federaciji BiH, ali ne i na teritoriji cele države, zbog protivljenja poslanika RS. Odlukom tog parlamenta 11. jul je i ove godine proglašen za dan žalosti na celoj teritoriji BiH.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 39

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Srebrenica je velika manipulacija i laž, poginulo je oko 1200 muslima koji su se borili i koji su hteli pobeći posle počinjenih strašnih zločina nad srpskim stanovništvom.Cifru od 8000 poginulih muslimana su izmislili Klinton,SAD i CIA, a u Srebrenici kao zaštićenoj zoni OUN je bilo locirano oko 8000 dobro naoružanih muslimana i muđahedina koji su svakodnevno činili zločine nad srpskim stanovništvom i to: ubijali su,klali,silovali,palili,pljačkali,živim Srbima vadili oči i pekli ljude na ražnju, odsecali glave i sa njima igrali fudbal na fudbalskom igralištu. U Sarajevu su muslimani pobili preko 6000 Srba i za sve počinjene zločine niko od muslimana nije odgovarao,a srpska strane se više puta u ime svoga naroda izvinula muslimanima i Hrvatima i još donela skupštinsku Rezoluciju o počinjenim zločinima i tome srpskom ponižavanju nema kraja.Prošle godine g.Vučića umalo ne ubiše u Potočarama i to je organizovao Izetbegović, a posle par dana Vučić ga zove i časti u Beogradu.Pa ljudi, ko je ovde potpuno lud? Taj politički cirkus sa Srebrenicom biće stalnica i ucena srpskih predstavnika, a i sami smo krivo što smo to dozvolili i to prikupljanje političkih poena od nekih međunarodnih moćnika se nam gadno sveti.Celi srpski državni,partijski i vojni vrh se našao u Hagu i osuđeni su na užasne robije, samo zato što su branili svoj narod i što su Srbi,te što su se suprostavili protagonistima novog fašističkog svetskog poredka.Bilo bi krajnje vreme da srpski intelektualci,naučnici i oficiri učesnici rata jednom za sva vremena kažu istinu i da se sve zemlje sveta,SB i OUN, te sve diplomatije upoznaju sa stvarnim i istinitim događajima i istovremeno da se svima preporuči knjiga na srpskom i engleskom jeziku:"MASAKAR U SREBRENICI, dokazi,kontekst,politika od Edvarda Hermana sa predgovorom Filipa Korvina.Ta knjiga je plod višegodišnjeg predanog truda profesora Hermana,grupe renomiranih autora,osim posvećenosti istini nemaju apsolutno nikakav motiv da ovo delikatno pitanje razmatraju iz ugla koji bi na bilo kakav način mogao koristiti srpskoj strani.Svi autori su Anglo-saksonci.

Petar

Kad bi neko rekao tacnu istinu o srebrenici u hagu bi bili drugi ljudi i druge nacionalnosti .

Šamac Grad Heroj

Srebrenica, dali je to genocidna riječ? 😶

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU