• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKVA NEMAN: Kad ona napadne, more se zakrvavi

Izvor mondo.rs

Opasna riba predator širi se Jadranom. Nije kao drugi grabežljivci, ne staje u krvavom piru ni kada je sita, kao da poludi... Prava jadranska pirana.

Drugi grabežljivci prestanu da ubijaju kad se nahrane, ali ne i strelka skakuša. Ona poludi, napada i grize oštrim zubima u nekoliko redova da je svo more krvavo, a ma je sve više, kažu hrvatski ribari.

Strelka
Izvor: Youitube

Stigla iz Turske

Strelka se sve više širi Jadranom. Odavno je zavladala Morinjskim zalivom i morem južno od Šibenika, i to ponajviše jer se hrani plemenitim brancinom, cipaljem ili gofom, a na tim područjima se nalaze mrestilišta. Navodno je došla negde iz Sredozemlja kraj Turske. Proširila se južnim Jadranom i sad je ima u celom moru. Reč je o snažnoj ribi koju je teško obuzdati. Može da naraste do 130 cm i teži više od 14 kilograma.

"Ona se ponaša kao vuk. Postoje mnoge druge ribe koje su predatori, ali one stanu kad se nahrane. Strijelka skakuša ne staje i ona sakati svu ribu na koju naleti", ispričao je za 24sata.hr Ratko Mikulandra, ribar iz Bilica.

Reč je o predatorskoj vrsti ribe koje donedavno praktično nije bilo u Jadranu. Prvi put je ulovljena pre četiri godine i tada nisu mogli da je identifikuju.

"Strelka je invazivna vrsta i jako brzo se širi morem. Čudi me da i ranije nije došla u Prukljan. Ona napada orade, ciplje, sakati ih i uništava druge ribe", kaže Ratko i dodaje kaže ribe predatori nisu ništa čudno i da postoji nekoliko vrsta u hrvatskom delu Jadrana.

No ono što je čudno je način na koji se riba strelka ponaša.

"Kad napada, kao da poludi. Ostaje samo krvavo poprište. Brancin je isto predator, ali on kad se nahrani, to je to. Strelka, s druge strane, nahrani se i onda kao da poludi. Napada, grize... Nekoliko puta smo već naišli na ciplje koji nemaju rep. Odmah se može prepoznati kako ga je odgrizla strelka", kaže Ratko.

U Jadranu uhvatili retku morsku neman! (VIDEO)

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Prirodno....

.

Dok god ne savlada Dunav - sve ok :)

Bex

Jezivo

special image