EX YU

"ČIK, FRANJO, ČIK": U Vukovaru otkazan Momin koncert - "podstiče mržnju"

Izvor mondo.rs Izvor Index

Srpski pevač iz Hrvatske Momčilo Stanić Moma doživeo je u sopstvenom zemlji sudbinu koju njegov proustaški kolega Marko Petković Tompson doživljava samo u inostranstvu - zabranjen mu je nastup zbog nacionalizma.

Na predlog vukovarsko-sremske policije otkazan je koncert pevača Momčila Stanića Mome, za koga vukovarske gradske vlasti tvrde da podstiče mržnju i netrpeljivost između hrvatskog i srpskog naroda.

U obrazloženju otkazivanja koncerta navodi se i da Momo narušava "ugled Domovinskog rata".

Grad Vukovar je saopštio da je gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) nakon najave nastupa spomenutog pevača koji je, tvrde, u tzv. Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojne Krajine, reagovao prema vukovarskoj policiji i Opštinskom državnom tužilaštvu kako bi se onemogućilo održavanje koncerta, prenosi hrvatski Index.

"Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i verske netrpeljivosti koja može uneti razdor i nemir među građane grada Vukovara te smatra kako u demokratskim državama nema mesta za muzičke izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vređaju temeljne vrednosti naroda države u kojoj nastupaju", ističu iz Grada.

Napominju da je organizator koncerta Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca "Miloš Vojnović", a trebalo je da se održi u restoranu "Mornar" u vlasništvu tvrtke čiji su osnivači SDSS i Srpsko narodno veće.

"Stoga, Grad Vukovar ne podržava ni gostovanje izvođača Momčila Stanića (Mome) i Expres benda koji svojim pesmama podstiče širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom te narušavaju ugled i dostojanstvo Domovinskog rata i žrtve koju je hrvatski narod podneo za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku", navode u saopštenju.

Jedna od njegovih pesama ima naziv: "Čik, Franjo, čik", a upućena je Franji Tuđmanu.

"Mi smo gosn Franjo ovde Srbi pravi i svima nam se sija kokarda na glavi. Čik, Franjo, čik, dođi na Baniju, pa da vidiš kako Krajišnici biju..."