EX YU

Dodik NE PRAŠTA ni mrtvom Žaku Širaku: Umalo "skandal" zbog komemoracije

Izvor MONDO/Tanjug

Bosna i Hercegovina ne može bez "skandala" i skandala, čalk i kada su pokojnici u pitanju. I ovoga puta je glavnu ulogu imao, što se međunarodne zajednice tiče. prvi skandalmajtor BiH, Milorad Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, bio je protiv da iko u ime BiH prisustvuje komemoraciji u Parizu, povodom smrti Žaka Širaka.

ZVANIČNA VERZIJA

Bošnjački član Predsedništva otputovao je u Pariz bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika. "Druga dva kabineta su bez usaglašavanja organizovala putovanje a sve je učinjeno sa očekivanjem da kabinet srpskog člana samo pokrije već donesenu odluku. To smatramo nekorektnim. Smatramo nedostojnim to čime se koriste pojedini mediji, ali i politički akteri koji ne prezaju od toga da čak i od sahrane bivšeg predsjednika jedne strane države prave senzaciju", navedeno je u saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Sarajevski portal Klix piše da su se tom Dodikovom stavu usprotivli predsedavajući Predsedništva, iz reda hrvatskog naroda (koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka), Željko Komšić, i bošnjački član, Šefik Džaferović.

Nakon toga je, navodi se, odlučeno da Džaferović otputuje na komemoraciju nekadašnjem francuskom predsedniku u Pariz.

Prema pisanju federalnih medija, ovo je mogao da bude "međunarodni skandal" i dodaju da Dodik nije uputio ni saučešće Francuzima povodom smrti Širaka.

Žak Širak je jedan od zagovornika NATO bombardovanja vojnih snaga Republike Srpske i bombardovanje Srbije 1999. godine, kada je izjavio: "Srbi su narod bez zakona i bez vere. To je narod razbojnika i terorista".

Za razliku od ove zvanične izjave Širaka, prema nezvaničnim izvorima upravo su Francuska i njen predsednik bili najveći kočničari gađanja pojedinih meta na teritoriji Srbije i Crne Gore, posebno mostova.

Kružile su priče da je Širak stopirao gađanje Brankovog mosta u centru Beograda.

Neimenovani američki zvaničnik u NATO svojevremeno je izjavio ovo: "Ponekad bi naši avioni kružili iznad svojih meta u čekajući da Širak da dozvolu za nastavak akcije. Punili bi gorivo u vazduhu, a kada bi Jelisejska palata rekla 'NE' piloti bi se vratili praznih ruku i ludi od besa".

Takođe, nezvanični izvori, navode da je Francuska bila naročito dosledna da poštedi Crnu Goru.

Osim aerodroma u Podgorici, Žak Širak je odbio sve ciljeve na crnogorskoj teritoriji. Pariz je tako sprečio bombardovanje luke Bar, gde je dolazilo gorivo namenjeno za srpsku vojsku.