EX YU

"Za Agrokor milijarda, a sestrama karta za Irsku", "Ne ide mi se u Nemačku"

Izvor mondo.rs

Protest medicinskih sestara u Zagrebu. Poruke sa transparenata zvuče poznato...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Zagrebu je danas održan protest medicinskih sestara i tehničara, sa zahtevom da im se poboljša standard, odnosno povećaju plate za 25 odsto, vraćanje dodataka na godine radnog staža, kao i zapošljavanje novih medicinskih sestara.

"Sestre su stub zdravstva", "Za Agrokor milijarda, a sestrama karta za Irsku", "Ne ide mi se u Nemačku", "Radite li vi posao za troje, a dobijete samo jednu platu?", "Imam 50, a moram da radim kao da mi je 25 godina", neke su pod poruka sa ovog protesta, prenose hrvatski mediji.

Jedna od učesnica protesta, Sanda Alić,  ukazala je na loše stanje u zdravstvenom sistemu Hrvatske i uslovima u kojima rade medicinske sestre i tehničari.

"Sestre odlaze da rade van zemlje, jer ste ih vi oterali! Zato sada, mi koji smo ovde, radimo za dve osobe. Do kada? Na mnogim odeljenjima popodne i noću radi jedna sestra i brine se za sve bolesnike. Na 24 trudnice radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine. Ugroženo je zdravlje!", poručila je Alić.

Ukazano je i na to da godinama traže povećanje broja sestara u tehničara, ali da je svake godine na snazi zabrana zapošljavanja.

"Ko će da odgovara kada se dogode propusti? Godinama pričaju da nas fali 12.000. To pričaju komore, sindikati, sestrinske organizacije, ministar, a sve godine imamo zabranu zapošljavanja. Sada su otvorili konkurse pa kažu: 'Ljudi se ne javljaju'. Pa ko će da radi kad u Nemačkoj dobiju tri puta veću platu?", poručila je jedna od organizatorki protesta Sandra Kolak.