EX YU

USTAŠE neodlučne: Da li samo klati Srbe ili praviti i paprikaš od njih?

Izvor index.hr

Novi grafit mržnje prema Srbima osvanuo je u centru Splita, a autor je na belom zidu napisao: "U proljeće kad cvate vrba, pravićemo paprikaš od Srba". Grafit slične "tematike" osvanuo je i u Zadru: "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati".

Izvor: MN Press

Grafit je, prema pisanju zagreačkog Indexa, osvanuo u Ličkoj ulici, dok u Zadru grafit stoji od juče, na najfrekventnijoj ulici, odmah ispod popularne "Male pošte", piše lokalni portal Zadar njuz.

Zadar njuz navodi da komunalne službe uošte nisu reagovale na grafit u Velebitskoj ulici gde uz preteću poruku stoji i ustaški simbol.

Zadarska policija tvrdi da nema informacija o mogućem počiniocu.

Inače, prošle sedmice u Zadru je osvanuo grafit "Zakolji Srbina, izvadi mu organe".

Današnji grafiti su samo poslednji u nizu grafita mržnje, koji se pojavljuju u poslednje vreme u Hrvatskoj, najčešće u Splitu.

Krajem septembra u Splitu je tako osvanuli grafiti "Ubij Srbina", "Novinari crvi, je***o vam majku".

Nekoliko dana kasnije osvanuo je niz grafita među kojima: ustaško "U", "Samo Hajduk", pri čemu je slovo "u" stilizirano ustaško s krstom između, "ACAB", "1321", što su zapravo varijante skraćenice "ACAB", "Torcida Split hooligans", "Nabijamo nogama since 1950" te "Hrvatski vitezi", uz što se nalazi i simbol Torcide.

U noći 1. oktobra u centru Splita, u ulici Čajkovskog, nedaleko od sedišta Kluba Hajdukovih navijača, osvanuo je grafit "Novinari Srbi".

Pre nekoliko dana u Zadru je osvanuo odvratni grafit "Zakolji Srbina, izvadi mu organe".