EX YU

Šta je kontroverzna hrvatska aktivistkinja "POKLONILA" Franji Tuđmanu?

Izvor mondo.rs

Novinarka i aktivista Iva Anzulović, poznata po tome što je na zgradu hrvatske vlade bacila izmet, sada je opet uzburkala javnost novim “poklonom” prvom hrvatskom predsedniku.

Naime, Anzulović je u ruke Tuđmanove statue ispred Gradske biblioteke u Virovitici ostavila, kako navode iz suda, “gumeni predmet, nalik na muško spolovilo tzv. vibrator”.

Opštinski sud u Virovitici ju je osudio na novčanu kaznu zbog vređanja i omalovažavanja moralnih osećanja građana.

Anzulović se žalila na presudu, tvrdeći da nije ni na koji način vređala ili omalovažavala moralne osećaje građana već je izražavala svoje vrednosne sudove o javnoj ličnosti.

"Moja će obrana neupitno dokazati kako je Franjo Tuđman gušio svesno i ciljano slobodu novinarstva i bio ratni profiter i izdajnik hrvatskih vojnika kao vrhovni zapovednik tokom Domovinskog rata i odgovoran za brojne smrti civila i vojnika i bio suučesnik u ratnim zločinima", rekla je Anzulović za Virovitica.net.

Ona je dodala da su njena obrana "svi objavljeni tekstovi, reportaže, knjige koje svojim istraženim dokazima to što sam navela i dokazuju, a nisu ih pisali istoričari ni niko drugi nego - novinari, hrvatski novinari. I dan-danas živi i zdravi svedoci tih vremena. I sud će morati sve da pročitai i posluša i pogleda i sasluša kako bi se uverio da apsolutno ničime nisam niti vređala niti omalovažavala nikakve moralne osećaje građana - to tek počinjem činiti njihovoj inteligenciji ovim sudskim procesom koji sledi", rekla je Anzulović