EX YU

JEZIVE SCENE iz Hadžića: Deca vezana za radijatore i nameštaj

Autor modo.ba

Na fotografijama dostavljenim medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić, u opštini Hadžići.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, a zbog takvog tretmana kod njih su zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, prenosi Klix.ba.

Fotografije možete pogledati OVDE (upozorenje - materijal je uznemiravajući!)

"Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnom smenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci", kazala je Ćudić.

Neophodno je, kaže, da se Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva, a Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje.