EX YU

Interpolov "album" poternica pun Crnogoraca

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Interpolovoj bazi podataka postoji 306 međunarodnih poternica koje je raspisala Interpolova kancelarija u Crnoj Gori. Od toga 198 potraga za crnogorskim državljanima.

V.d. načelnika Odseka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Evropol-Sirene, Dejan Boljević, kaže za podgoričku "Pobjedu" da su od 2017. do 1. novembra 2019. godine, po međunarodnim poternicama NCB Interpola Podgorica, u inostranstvu uhapšene 23 osobe, od kojih se 12 operativno vezuje za "škaljarsku" i "kavačku" kriminalnu grupu.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je preko nadležnih organa zatražila njihovo izručenje, a za neka lica se čeka okončanje krivičnih postupaka ili zatvorskih kazni za krivična dela izvršena u zemljama gde su lišeni slobode.

Upitan koliko je Crna Gora od 2017. godine tražila osobe na međunarodnom nivou, Boljević je rekao da se broj međunarodnih poternica menja iz meseca u mesec jer se svakodnevno raspisuju nove poternice i obustavljaju stare.

"U ovoj godini, po poternicama NCB Interpola Podgorica, lišeno je slobode 39 lica dok je po međunarodnim poternicama drugih država u Crnoj Gori uhapšeno 80 osoba. U toku ove godine raspisano je 89 novih međunarodnih poternica dok je obustavljeno 61, a lišeno je slobode 40 osaba. Po inostranim poternicama uhapšeno je 66 osoba", rekao je Boljević.

Govoreći o broju crnogorskih državljana koji borave na stranim ratištima, Boljević je rekao da je stepen opasnosti niži od onog u okruženju, kao i da je crnogorska teritorija u manjoj meri korišćena za tranzit stranih boraca, koji su predmet provera Interpola, Evropola ili inostranih partnerskih službi.