EX YU

Napad na ambasadu Crne Gore u Ljubljani, Slovenci osuđuju

Izvor mondo.rs

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije osudilo je napad nepoznatog počinioca (ili više njih) na Ambasadu Crne Gore u Ljubljani.

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Sa zgrade je skinuta tabla sa natpisom Ambasade Crne Gore u Sloveniji, što je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije (MVP) danas osudilo i saopštilo da "takva neprihvatljiva vandalska dela podstiču netoleranciju, nasilje i mržnju i predstavljaju kršenje međunarodnog prava".

"Republika Slovenija ostaje posvećena snaženju odličnih bilateralnih odnosa i daljoj podršci Crne Gore na putu prema članstvu u evropskim integracijama", saopšteno je od vlasti u Ljubljani.

Nije navedeno, ali se pretpostavlja da je ovo delo inspirisano nedavnim usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ptovi kojeg je Srpska pravoslavna crkva, deo javnosti, kao i Srbija.

Vlasti u Crnoj Gori osudile su i paljenje zastave Crne Gore u Beogradu, kao i ispisivanje grafita unutar objekta u Knez Mihailovoj ulici u kojem se nalazi crnogorska ambasada, kao i ispisivanje nedoličnih grafita na zgradi Generaklnog konzulata u Sremskim Karlovcima.