EX YU

Protest na Žabljaku po mećavi! (VIDEO)

Izvor mondo.rs

U više crnogorskih gradova nastavljeni protesti zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Protestnu šenju na Žabljaku nije omela mi prava mećava.

U Podgorici, Baru, u Beranama, Bijelom Polju, na Žabljaku... i danas su održani protesti zbog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, a koji Srpska pravoslavna crkva i deo javnosti osuđuje, ocenjujući da se njime otvara put "podržavljenju crkvene imovine".

Na Žabljaku je održan protest na temperaturi od -7 i po pravoj mećavi.

U Beranama je, takođe, bilo hladno, ali je na protest izašlo više hiljada ljudi, kao i u Podgorici.

PODGORICA


BERANE

BIJELO POLJE

Građani i vernici koji se protive tom Zakonu okupili su se i u Andrijevici, Herceg Novom, Mojkovcu, Plužinama, Spužu, Šavniku.

Jednočasovna litija centralnim gradskim ulicama Bara, u kojoj je prema procenama policije učestvovalo preko 2.000 Barana, završena je oko podne. Pre toga, održana je liturgija u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira.

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj u Herceg Novom moleban je služio Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije sa sveštenstvom, koji je predvodio i litiju gradskim ulicama, kojoj prisustvuje predsednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima, prenosi RTCG.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas, na Oce, sa sveštenstvom službu  u Cetinjskom manastiru.