EX YU

Na Cetinju zapaljena dva badnjaka, Miraš Dedeić: Crna Gora pobeđuje! VIDEO

Izvor mondo.rs Izvor mondo.me

Na Cetinju ispred Dvora kralja Nikole, badnjake su naložili vernici i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve, a ispred manastira sveštenstvo i vernici Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: MONDO/Bojan Stanišić

Zakon o slobodi veroispovesti koji je usvojen u Crnoj Gori izazvao je tenzije, a sveštenstvo i vernici Srpske pravoslavne crkve, koja se oštro protivi zakonu i osuđuje ga, jer smatra da će joj država oduzeti imovinu, već danima organizuju protestne šetnje u više crnogorskih gradova.

Na Cetinju su danas, na Badnji dan, pojačane mere bezbednosti, jer su i SPC, ali i kanonski nepriznata, Crmogorska pravoslavna crkva, organizovale paljenje badnjaka. Pristalice CPC su to učinile ispred dvora kralja Nikole, a potom su to učinili i sveštenstvo i vernici SPC.

Na Cetinje su došli i predstavnici opozicionog, prosrpskog bloka stranaka - Demokratski front (DF) - Andrija Mandić i Slaven Radunović, kao i biznismen Miodrag Daka Davidović, na koga je nedavno pucano u Beogradu. Bio je prisutan i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

POGLEDAJTE

Vođa CPC, Miraš Dedeić je u obraćanju poklonicima, pozdravio usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti. "Neka zakon bude osnov pravne i evropske Crne Gore", poručio je on i čestitao Božić svima uz poruku: "Da je večna Crna Gora!".

On je prethodno u intervjuu za današnju podgoričku "Pobjedu" izjavio da će spor države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve "biti rešen u korist države Crne Gore", a SPC je nazvao "političkom organizacijom" koja radi na stvaranju "Velike Srbije".

"Ogromna je iluzija SPC i njenih pomagača da će srušiti savremenu državu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, njen suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u 'veliku Srbiju'. Poslednji adut u cilju ostvarenja 'velike Srbije' je SPC, kao par ekselans politička organizacija, a ne verska institucija koja idejno predvodi blok prosrpskih partija u Crnoj Gori. Crna Gora će dobiti ovaj spor, jer brani istorijsku istinu, tradiciju, svoj narod, građane, istorijsku autokefalnu CPC i samu sebe, kao jedinstvo i celinu svih ovih navedenih svetinja. Crna Gora je, kao i vekovima ranije, nepobediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak. Crna Gora je nepobediva, jer se brani pravom i pravdom, humanim i demokratskim zakonima, mirom i ljubavlju, viteštvom i čojstvom. Ona nikoga ne ugrožava, niti bilo kome što otima. Crna Gora vraća pod svoju ingerenciju svoju neotuđivu imovinu i sakralno kulturno nasleđe koje na njenoj državnoj teritoriji nikome ne može pripadati bez isključivo crnogorskoj državi. Crna Gora će pobediti, jer je njena pozicija legalna i legitimna", izjavio je Dedeić.