EX YU

"Ne damo svetinje, ne damo naše Kosovo i Metohiju"

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Ne damo svetinje, ne damo naše Kosovo i Metohiju, poručo je večeras NJegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici pred više od 60.000 vjernika koji su došli u kilometarski dugim litijama iz svih okolnih mesta.

Izvor: MONDO/ Miljana Dašić



"Dolazeći sa Kosova i Metohije, donosim vam blagoslov i molitve Stefana Dečanskog koji je sačuvao Dečane tokom istorije, a naročito u novije vreme 1999. i 2004. godine. On nikada nije napustio svetinju koju je podigao", rekao je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski je istakao da su Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjnski moćni da sačuvaju svetinje u Crnoj Gori.

"Mi najbolje znamo šta znače svetinje za nas, neke svetinje na Kosovu i Metohiji su stradale, ali su ponovo obnovljena, a nastale su i nove", naveo je vladika Teodosije.


Prema rečima vladike, svi koji veruju u obnovu i vaskrsenje imaju nadu da će Gospod sačuvati Crkvu, svetinje i verni narod u Crnoj Gori.

"Neka vam Gospod da snage da istrajete na putu njegovom, jer ovoliko ljudi večeras je Božje delo. Onaj ko se uzda u Boga nikada se nije postideo, pa nećemo ni mi", rekao je vladika Teodosije.

Episkop Teodosije je pre toga predvodio litiju ulicama Podgorice, a ranije je služio i moleban Presvetoj Bogorodici u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Večeras je Podgorica tokom molitvene litije bila grad koji je bio okružen svetlećim prstenom kojeg su činili vernici sa svetlima sa mobilnih telefona njih više od 60.000.