EX YU

Crnogorski ministar odgovorio patrijarhu: Ne može doći do sukoba

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je danas da "ne postoje indicije" da bi u Crnoj Gori moglo doći do sukoba i obračuna povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Proslava praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici
Izvor: MONDO/Miljana Dašić

"Sve informacije i saznanja kojima raspolažu nadležne državne institucije u Crnoj Gori ukazuju da, povodom usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba i obračuna, a pogotovo krvoprolića kako je to saopštio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej", rekao je Nuhodžić crnogorskjoj agenciji MINA.


Nuhodžić je reagovao dan nakon što je srpski patrijarh Irinej izrazio zabrinutost zbog ; "mogućih fizičkih obračuna", "čak i prolivanja krvi" u Crnoj Gori, i naveo da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Irinej je to saopštio u intervjuu za portal Sabornik.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova, međutim navodi da dešavanje u vezi sa novim zakonom o slobodi veroispovesti pokazuju da je "crnogorsko društvo demokratski zrelo" i da će "neslaganja u mišljenjima i stavovima, kao i sve izazove, rešavati na demokratski i civilizovan način, a ne podstičući nepoverenje."

Nuhodžić je siguram da "građani neće podržati, a da državne institucije neće dozvoliti, bilo kome, ni iznutra, ni izvana, da pokuša da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori".

Prema njegovim rečima, država Crna Gora će delovanjem institucija snažno i odlučno sprečiti svaki pokušaj nasilja, izazivanja nereda ili bilo kakvih sukoba.



Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori već dva meseca organizuje mirne, masovne proteste protiv zakona koji smatra "anticrkvenim i diskriminatorskim" i protestima traži od Vlade Crne Gore da promeni ili povuče taj akt.

Nedavno su Vlada i SPC u Crnoj Gori počeli pregovore o aktu koji je za SPC "priprema otimanja" imovine te crkve u Crnoj Gori.