EX YU

Rigorozne kontrole na granici zbog korona virusa

Izvor mondo.rs

Crna Gora uvela rigorozne kontrole na granicama zbog epidemije korona virusa

U pokušaju da spreči širenje korona virusa i zadrži status zemlje u regionu u kojoj nema virusa, Crna Gora je preduzela opsežne mere kontrole svih grnaičnih prelaza u zemlji.
Od 26. januara, sanitarna inspekcija u saradnji sa graničnom policijom sprovodi pojačan zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz NR Kine, Italije, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana i drugih pogođenih područja i teritorija u skladu sa razvojem epidemiološke situacije, zbog pojave zarazne bolesti atipične pneumonije izazvane novim sojem virusa korona (COVID-19).
U slučaju da se ispostavi da je putnik zaražen ili bi na neki drugi način mogao da bude prenosilac virusa granična policija odmah obaveštava sanitarne inspektore kako bi tu osobu stavili pod zdravstveni nadzor, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Zdravstveno sanitarna inspekcija sve vreme kontroliše i putnike na Aerodromu Podgorica i Tivat, naročito putnike koji dolaze iz NR Kine, Italije, Južne Koreje, Japana, Singapura, Irana... i po potrebi ih stavlja pod zdravstveni sanitarni nadzor.

Pitanja koja se postavljaju i koja su podložna promenama kako se epidemiološka situacija menja su:

1. Da li ste poslednjih 14 dana bili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru, Iranu i dr.

2. Da li ste tokom poslednjih 14 dana bili u kontaktu sa nekom osobom koja je bila potvrđeni ili verovatni slučaj infekcije novim virusom korona?

3. Da li ste tokom poslednjih 14 dana bili u nekoj zdravstvenoj ustanovi / bolnici u kojoj se leče oboleli od infekcije novim virusom korona?

4. Tokom boravka u inostranstvu da li ste posetili bilo koju pijacu živih životinja u toku poslednjih 14 dana?

Ako je odgovor na neko ili sva pitanja pozitivan i ako sanitarna inspekcija posumnja da je putnik mogao biti prenosilac virusa granična policija odmah obaveštava sanitarne inspektore kako bi tu osobu stavili pod zdravstveni nadzor.