EX YU

Graničar uzeo novac i pustio osobe sa zaraženog područja u BiH?

Izvor MONDO/Srna

Pripadnik Granične policije BiH na prelazu Brčko uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje dara i drugih oblika koristi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Ovo lice uhapšeno je juče zbog sumnje da je u nedelju, 15. marta, u poslepodnevnim časovima omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile sa područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog virusa korona, mada im je trebalo izdati rešenje o odbijanju ulaska ili su trebali biti smešteni u samoizolaciju", saopšteno je iz Granične policije BiH.

Pripadnik Granične policije ugrozio je zdravlje većeg broja građana jer je ova lica nekontrolisano pustio u BiH, i to za određenu sumu novca koju je tražio.

Ova lica su u efikasnoj operativnoj akciji od Granične policije BiH i policijskih službenika Brčko distrikta pronađena, locirana i izolovana, čime su sprečene veće posledice navedenih nezakonitih aktivnosti.

Osim pretresa osumnjičenog policijskog službenika, pretresane su i službene prostorije na graničnom prelazu Brčko koje je koristio.

GP: SANKCIONISATI NEZAKONITO PONAŠNJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić osudio je nezakonite postupke pojedinih pripadnika ove policijske agencije dok se zemlja suočava s velikim izazovima virusa korona i migrantske krize, poručivši da će svaki oblik neprofesionalnog ponašanja biti sankcionisan.

Reagujući na hapšenje policijskog službenika koji je uzeo novac i pustio tri lica iz zaraženog područja da uđu u BiH, Galić je naglasio da je zgrožen postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju koja se nalazi pred ogromnim izazovima.

"Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenucima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svesno čine katastrofalne propuste", rekao je Galić.

On je poručio da Granična policija BiH mora biti primer da se odgovorno i savesno postupa u ovakvim situacijama dok se zemlja suočava s velikim izazovima virusa korona i migrantske krize.

"Dok se mnoge kolege sa gotovo iscrpljujućim kapacitetima bore protiv ilegalnih migranata i sprovodeći dogovorene mjere u suzbijanju virusa korona, ulažući poslednji atom snage u zaštiti granice, pojedinci svesno krše zakone i ponašaju se krajnje sramotno i narušavaju ugled Granične policije BiH, što oštro osuđujem", istakao je Galić u pisanoj izjavi.

"Obećavam javnosti da ćemo upotrebiti sve moguće kapacitete da očistimo redove od pojedinaca i za svaki oblik neprofesionalnog ponašanja sprovešće se određene sankcije", istaknuo je direktor Granične policije BiH.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj operativnoj akciji s pripadnicima Granične policije BiH i pozvao građane koji uoče nezakonitosti u radu policijskih službenika da ih prijave kako bi se moglo reagovati blagovremeno i sankcionisati takve pojave.