EX YU

Srbi se u konvojima vraćaju iz Slovenije - i Hrvati dali dozvolu

Izvor mondo.rs Izvor jutarnji.hr

Slovenačka vlada postigla je dogovor s vladom Srbije o vraćanju oko 400 državljana Srbije u domovinu, nakon što su "zapeli" u Sloveniji zbog pandemije korona virusa, potvrdio je u utorak popodne portparol slovenačke vlade i kriznog štaba Jelko Kacin.

Prvi konvoj Srba koji zbog restrikcija na granicama nisu mogli da se vrate u domovinu prema Beogradu krenuće iz Slovenije još danas, a tranzit je preko svoje teritorije dopustila i Hrvatska, kazao je Kacin u izjavi novinarima u Ljubljani, prenosi "Jutarnji list".

Pojasnio je da se radi o Srbima koji su "zapeli" u Sloveniji, na povratku u domovinu iz skandinavskih država, Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke i Austrije, pri čemu su neki u Sloveniji morali da ostanu i pet dana.

Prema njegovim rečima, to se dogodilo jer je Srbija u nastojanju za spreči dodatni prenos korona virusa iz inostranstva bila zatvorila granicu i za svoje državljane koji žive i rade preko i pripadnike dijaspore.

Zato je bio potreban izuzetan napor za dogovor između Slovenije, Hrvatske i Srbije za oblikovanje humanitarnih konvoja kako bi se ti Srbi vratili kući, kazao je Kacin.

On tvrdi da je u rešavanju tog zapleta uz slovenačkog i hrvatskog premijera učestvovao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, garantujući svojim državljanima koji su bili blokirani u inostranstvu da mogu da uđu u Srbiju.