EX YU

Letovanje u doba korona virusa: Hrvatska bi mogla da profitira, evo zašto

Izvor mondo.rs

KAKVO će biti ovo turističko leto, pitaju se širom EVROPE...

Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Predsednik Saveza nemačkih turoperatora Norbert Fiebig izjavio je da će ovo turističko leto biti zasigurno potpuno drugačije od prethodnih.

On je kazao da će mnogi, ako bude popuštanja mera u ograničavanju putovanja, ovo leto provesti u nekom od nemačkih turističkih središta, a ako bude moglo da se putuje preko granica, cilj će biti evropske zemlje.

Hrvatski mediji prenose da bi od toga mogla upravo da profitira i Hrvatska, koja je samo nekoliko sati vožnje udaljena od južne Nemačke.

I iz TUI-ja, najvećeg evropskog turoperatora, daju signale da su spremni za organizovanje putovanja čim zemlje daju zeleno svetlo.

"Naravno da ćemo, čim se promene okolnosti, omogućiti putovanja. Ali, ja mogu ukinuti upozorenja jedino ako sam siguran da će se građani moći redovnim putem opet vratiti u Nemačku", izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Zemlje na Sredozemlju, kao što je Hrvatska, zbog svoje blizine ne spadaju u kategoriju zemalja u kojima se mora organizovati povratak vanrednim letovima, što je dodatni pozitivni aspekt koji govori u prilog Hrvatskoj, piše Dojče vele.

Norbert Kunz iz Nemačkog turističkog saveza smatra da turistička branša sigurno u puni pogon neće doći ove godine nego tek na leto sledeće.

Isto veruju i u Španiji, gde je vlada turističkim radnicima poručila da se potražnja očekuje eventualno krajem godine.