EX YU

Vlada: Hrvatska imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora protiv fašizma

Izvor mondo.rs

Vlada Hrvatske je saopštila kako je ta država imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora protiv fašizma u Evropi zbog čega je u Drugom svetskom ratu bila na pobedničkoj strani.

Vlada Hrvatske je to saopštila povodom Dana pobede nad fašizmom i istaknula "važnu ulogu prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana u tome", piše Jutarnji.hr.

U saopštenju se navodi da se "veliki broj hrvatskih građana odupro Hitlerovom fašističkom poretku koji je podjarmio celu Evropu".

Možda će vas zanimati

Hrvatski pokret otpora fašizmu, odnosno Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj uglavnom su predvodile partizanske jedinice pod zapovedništvom Josipa Broza Tita, ali je u njima bilo i dosta pripadnika i drugih političkih struja.

"Zahvaljujući njima Hrvatska je tada imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora u okupiranoj Evropi, a iz Drugog svjetskog rata izašla je kao pobednica, s vraćenom Istrom i Dalmacijom", navodi se u saopštenju, a prenosi Jutarnji.hr.

Vlada je dodala i da je prvi predsjednik moderne Hrvatske Franjo Tuđman bio među njegovim istaknutim učesnicima tog otpora.

Sutra se obeležava Dan pobede nad fašizmom, odnosno kraj Drugog svetskog rata.