EX YU

ISPRAVKA: Crna Gora nije otvorila granice zbog broja zaraženih, a ne zbog "politike".

Izvor mondo.rs Izvor mondo.me

Na portalu Mondo objavljena je vest u kojem je neobjektivno i netačno tumačena odluka vlade Crne Gore, koja nije imala veze sa politikom, već sa preporukama Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Na portalu Mondo 26. maja 2020. godine objavljen je tekst pod naslovom "Srbija BESNA, a Crna Gora ovako objašnjava odluku o neotvaranju granice". U njemu je odluka Vlade Crne Gore o otvaranju granica za jedan broj zemalja, među kojima nije bila Srbija, tumačena politički, kao "novi udarac Srbiji i kao isključivo politička odluka koja izaziva podgrejane emocije i oštar rečnik". Ipak, to je bilo neobjektivno i pristrasno izveštavanje sa neprimerenim političkim konotacijama i selektivnim prikazivanjem činjenica od kojih se zanemaruje najbitnija - da Srbija u tom trenutku i dalje nije imala 25 ili manje obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika.

Na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje vlast u Crnoj Gori je odlučila da otvori granice za građane država koje imaju do 25 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika i to, kako je najavio predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković znači slobodan ulazak za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Mađarske, Albanije i Grčke.

U obraćanju Markovića crnogorskim medijima povodom proglašenja “corona free” statusa za Crnu Goru nigdje eksplicitno nije pomenuto da je zabranjen ulazak iz Srbije i Republike Srpske i na Mondu kao i na drugim regionalnim medijima nigde nije bila navedena epidemiološka situacija u tim državama.