Posle Rusa Srbi

Da li je CG ovog leta osuđena na propast bez Srba? Koliko naših letuje tamo

Izvor mondo.rs

Građani Srbije drugi su najbrojniji turisti u susednoj Crnog Gori, a nakon jučerašnje odluke crnogorske Vlade da za naše građane granice ostanu zatvorene, postavlja se pitanje – da li će im se to obiti o glavu?

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Premijer Crne Gore Duško Marković je izjavio da će od 1. juna Crna Gora otvoriti granice sa državama u kojima je najviše 25 obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika. Tako će u Crnu Goru od početka idućeg meseca moći da uđu državljani Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije I Grčke. Srbija nije na listi.

Ta vest je juče odjeknula  kao bomba. Društvene mreže su se usijale, a većina kaže – ne letujem tamo ni ove godine.

Iako se poslednjih godina većina građana Srbije odluči da letuje u prijateljskoj Grčkoj, nemali broj odmor provede i u Crnoj Gori – mnogi tamo imaju kuće, apartmane ili odlaze u smeštaj kod prijatelja. Najomiljenije destinacije gostima iz Srbije su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana.

Međutim, posle jučerašnje odluke Vlade crne Gore (ukoliko se odluka ne promeni) činjenica  je da gostiju iz susedne Srbije neće biti. Da li će im se to obiti o glavu s obzirom da su Srbi drugi najbrojniji turisti u ovoj zemlji.

Naime, prošlogodišnji podaci pokazuju da su u julu 2019. godine, najviše noćenja u Crnoj Gori ostvarili turisti iz Rusije (17,7 odsto), a odmah zatim na drugom mestu i turisti iz Srbije (16,7 odsto). Turisti iz Francuske (6,3 odsto), Ujedinjenog Kraljevstva (6,3 odsto), Poljske (5,8 odsto), Bosne i Hercegovine (4,6 odsto), Nemačke (4,4 odsto) i Ukrajine (3,0 odsto). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 35,2 odsto noćenja.

Turista iz Srbije koji letuje u Crnoj Gori u proseku ima 35 godina, letuje s porodicom, na more dolazi automobilom, a smeštaj rezerviše telefonom, pokazalo je istraživanje "Guest survey" koje je sprovela Nacionalna turistička organizacija Crne Gore prošle godine.

BURNE REAKCIJE ZVANIČNIKA – NEMA SAMO CRNA GORA MORE

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da će ova odluka o neotvaranju granice za građane Srbije imati direktne posledice i štetu po građane Crne Gore.

“A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare”, rekao je za “Blic” srpski šef diplomatije.

Jutros je potpredsednica Vlade Srbije  i ministarka infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila da ta odluka Vlade Crne Gore jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora, izrazivši uverenje da će naši građani razumeti i tu poruku.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt