PRESRETNUTA KOLONA

Amfilohije i Joanikije predvodili "auto litiju" od Kuča do Podgorice

Autor Lana Stošić Izvor CdM

Pristalice Srpske pravoslavne crkve povodom verskog praznika Spasovdana organizovali su danas “auto litiju” od Kuča do Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Izvor: MONDO/Anto Baković

Litiju su predvodili mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i episkop budimljansko nikšićki Joanikije, javili su crnogorski mediji.

U litiji su bile i mošti svetog Arsenija.

Možda će vas zanimati

Prethodno su danas a Ublima u Kučima Amfilohije i Joanikije služili liturgiju.

PRESRETNUTA KOLONA ZBOG GUŽVE

Crnogorska policija navodno je presrela na Kakaričkoj gori "krstonosnu kolonu" koja je iz plemena Kuča krenula ka hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa moštima Svetog Arsenija, i razdvojila je na dva dela.

Portal in4s.net piše da nakon što su dočekali mošti Svetog Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save na tronu srpskog arhiepiskopa prvi put nakon 164 godine, i tako obeležili Spasovdan, dan pojavljivanja Isusa Hrista pred učenicima posle uskrsnuća, Kuči su se “auto litijom” uputili ka Podgorici.

Krstonosnu kolonu presreli su službenici Uprave policije i razdvojili je na dva dela, usmeravajući jedan deo vozila na skretnicu preko Kakaričke gore, zbog, kako piše portal, "prevelike gužve”.

Vladika Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji su prevodili zabranjenu litiju u Nikšiću na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja bili su privedeni i određen im je bio pritvor od 72 časa, a potom je protiv njih podgnuta optužnica, pa će pred sudom odgovarati zbog krivičnog dela ugrožavanja zdravlja ljudi, odnosno kršenja mera koje su na snazi zbog korona virusa.