TENZIJE SE NE SMIRUJU

Crnogorski ministar: Brnabić priča o Budvi, to je uzelo previše maha!

Autor Lana Stošić Izvor Vijesti

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je da veruje da su tenzije sa Srbijom ozbiljnija stvar od jednog izbornog kalendara.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Komentarišući situaciju u Budvi, on je za TVCG rekao da ne veruje da iko uživa u društvu s političkim tenzijama koje trenutno postoje, ali da je to realnost koja nije od juče.

"Postoji stepen političkog konflikta u Crnoj Gori, podela je duboka od kojih su neka i suštinska. U demokratijama te stvari se rešavaju na izborima, i mi ćemo te izbore imati. Ne očekujem da ne dođe do neučešća najvažnijih takmaca na tim izborima. Tu će se videti ako stoje odnosi snaga, tu će činjenicu ukoliko se izbori budu odvijali po evropskim standardima, morati na kraju svi da prihvate. Imaćemo posmatrače svih međunarodnih činilaca," naveo je on.

Mi ulazimo, kako je kazao, u jednu izbornu sezonu nakon koje kreće jedna nova dinamika.

Darmanović kaže da bi voleo da nakon izbora u Srbiji i nakon otvaranja granice dođe do smirivanja tenzija.

"Ja bih volio da je ovo sa Srbijom sve samo jedna izborna šarada, gde je potrebno stići do izbora u Srbiji 21. juna, da će nakon toga doći do zaustavljanja regionalnih regionalnih komplikacija, pogotovo sa Crnom Gorom. To bi bilo olakšanje, jer tenzije niko ne priželjkuje. Jer niko ne očekuje loše odnose, ali ja se bojim da stvari stoje drugačije i da je ovo dugoročnija strategija srpskih vladajućih krugova, da su oni usvojili politiku nacionalističkih krugova kao svoju i da će to potrajati, snažnim intenzitetom, sve do naših izbora", rekao je Darmanović.

"Tako da ćemo se još toga nagledati. Politizacije statusa Srba u Crnoj Gori, negiranja crnogorske nacije, mislim da toliki stepen uplitanja u poslove susjedne zemlje se teško odvija iskuljučivo za potrebe izborne kampanje u Beogradu. Ako jeste i to je ostavilo mučnu sliku, ali evo ostaje da vidimo šta će se događati. Ja verujem da je ovo ozbiljnija i dublja stvar od jednog izbornog kalendara. Kao članica NATO za nas je apsolutno neprihvatljivo mešanje u poslove jedne suverene zemlje koja donosi svoje odluke. Na kraju krajeva i taj neposredni povod Zakon o slobodi veroispovjesti je stvar nacionalne agende," naveo je on.

On je odgovarajući na pitanje o poseti Mila Đukanovića Beogradu saopštio da je redosled drugačiji.

"Ako se dobro sećam redosleda na redu je sada da (Aleksandar) Vučić dođe u Crnu Goru, videćemo" rekao je on.

Darmanović kaže da je predsednica Vlade u Srbiji Ana Brnabić našla za shodno da da izjavu o Budvi iako je bila dosta uzdržana, ali to je već uzelo previše maha.

"Zamislite da premijer (Duško) Marković daje izjavu o nekom lokalnom problemu u Leskovcu," rekao je Darmanović.

Brnabić je apelovala na razum povodom najnovijih događaja u Crnoj Gori i hapšenja čelnika Opštine Budva, i naglasila da su najvažniji regionalna stabilnost i regionalno povezivanje.

"Apelujem na razum i na to da nam je svima najvažnija regionalna stabilnost i regionalno povezivanje. Samo ću toliko reći", kazala je Brnabić u Rači upitana za komentar o najnovijim događajima u Crnog Gori.