CORONA FREE?

Crnogorci se UPLAŠILI: Maske da se nose SVUDA, promene za ulaz iz BiH!

Posle novih slučajeva zaraze korona virusom u Crnoj Gori, donete su nove odluke. Jedna od tiče se ulazaka iz BiH.

Penzioneri u teretani u Tašmajdanskom parku.
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

"Imajući u vidu dramatično povećanje broja inficiranih Kovidom-19 u više država regiona i broj novoinficiranih u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono telo za sprečavanje epidemije korona virusa, doneo je odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski na svim javnim mestima. Naredba stupa na snagu danas!", objavljeno je u saopštenju.

Precizirano je da je nošenje maski obavezno na javnim mjestima u zatvorenom prostoru (javne tržnice, pijace, prodavnice, supermarketi, javne ustanove i dr.), kao i u sredstvima javnog prevoza putnika. Nošenje zaštitnih maski obavezno je na otvorenom prostoru za zaposlene u ugostiteljskim objektima (konobari, šankeri, kuvari i sl.).

Istovremeno, Crna Gora je danas skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste zemalja iz kojih je moguće slobodno ući u zemlju, nakon što je saopšteno da je većina aktivnih slučajeva korona virusa "importovana iz Srbije" tako što su neodgovorni pojedinci ušli u Crnu Goru preko Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz crnogorske vlade.

"Ulazak iz BiH od danas moguć za građane Crne Gore, BiH i država sa liste IJZCG (Institu za javno zdravlje Crne Gore) uz negativan PCR test akreditovane BiH laboratorije BiH star maksimalno 48 sati. Mera je na snazi dok Crna Gora i BiH ne dogovore procedure razmene informacija o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država", navodi se na zvaničnom Twitter nalogu Vlade Crne Gore.

Crna Gora je 2. juna proglasila kraj epidemije korona virusa, nakon što je u nekoliko dana broj novozaraženih bio nula. Međutim, poslednjih dana korona virus se ponovo pojavio u Crnoj Gori, a poslednje tvrdnje iz Crne Gore je da je za najnovije slučajeve "kriv" fudbalski derbi u Beogradu, između Partizana i Crvene zvezde u polufinalu Kupa Srbije.

Danima unazad, crnogorski zvaničnici govorili su o Crnoj Gori kao zoni bez korona virusa (corona free destination) i kako su uspešno suzbili epidemiju, ali se u sredu pojavilo sedam novih slučajeva.

Direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša rekao je da je u poslednja četiri dana registrovano devet novih slučajeva COVID-19.

"Konstatovali smo da imamo devet novih slučajeva COVID-a 19 od čega je 8 iz importacije ili je povezano sa importacijom i jedan slučaj koji ispitujemo. Ono što se ispitivanjem pokazalo kao jasno, a to je da imamo slučajeve koji su importovani putem koji vodi preko Bosne i iz zemalja koje nesu na listi, tako da smo morali da reagujemo probno i donesemo neke odluke koje bi u tom smislu mogle da nam obezbede da imamo siguran ili u najvećoj meri siguran ulazak iz Bosne. Tako da je doneta odluka da svi naši građani i stranci koji dolaze iz Bosne moraju imati PCR test star najviše 48 sati, urađen u akreditovanoj laboratoriji", rekao je Mugoša.

U Kliničkom centru u Podgorici tri pacijenta su hospitalizovana, od kojih dva imaju težu kliničku sliku.

"Na osnovu komunikacija sa kolegama iz Instituta za javno zdravlje i kolegama iz drugih gradova i opštih bolnica u Crnoj Gori imamo najava da još značajan broj pacijenata ima simptome koje su nalik na COVID 19 infekciju tako da u narednom periodu možemo zasigurno očekivati veći broj zaraženih i sigurno i veći broj hospitallizovanih pacijenata", rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevta Eraković.

On je istakao da su mere Nacionalnog koordinacionog tela "apsolutno predvidele i ovakve situacije".

"Da su se pojedinci i grupacije u našoj državi pridržavali tih mera sigurno ni danas ne bismo bili u situaciji da pričamo o COVID 19 infekciju u ovoj meri. Dakle, još jednom apelujem na sve građane Crne Gore da se pridržavaju mera, da poštuju pravila i propise koje su donešene isključivo u svrhu zdravlja građana Crne Gore i da ne razmišljaju ni na jedan drugačiji način", rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore.