EX YU

CRNA GORA: Naše ispravne odluke su spasile živote

Nacionalno koordinaciono telo za sprečavanje širenja korona virusa saopštilo da će dalju dalju politiku otvaranja granica uskladiti sa politikom i odlukama Evropske unije.

Izvor: Mondo

"Nacionalno koordinaciono telo je profesionalno i nepristrasno analiziralo epidemiološke podatke koji su stizali iz pojedinih država i dosledno donosilo odluke sa ciljem zaštite zdravlja i života građana Crne Gore i stranaca u našoj zemlji. Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usled neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta doneli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja", konstatovano je na sednici.

Izrazeno je žaljenje zbog današnje smrti dve osobe od korova virusa, a za treću se čekaju rezultati testa na koronavirus.

"Virus uzima danak koji je u našu zemlju nedavno importovan iz regiona", saopšteno je posle sednice.

Ovo telo je naglasilo da je "broj testiranja na koronavirus u odnosu na broj stanovnika u Crnoj Gori među najvišima u regionu i u skladu sa najvišim evropskim standardima".

"Potvrđujući i na ovom planu strateško opredeljenje Crne Gore da kao vodeća država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji poštuje, sledi i primenjuje evropska pravila i principe, Nacionalno koordinaciono telo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvesna potreba naše ekonomije, uskladi sa politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i saopštene".

Nacionalno koordinaciono telo je pozvalo građane da svi zajedno nastave da odgovorno čuvaju zdravlje.

"Isticanje razlika, pojave spiskova kojima svjedočimo i raznih prebrojavanja nisu put za uspeh nego put za neuspeh. To je svakom jasno", navodi se u saopštenju.