EX YU

NOVA PRAVILA za ulazak u Hrvatsku: Mogu Srbi, ali pod OVIM USLOVIMA!

Autor Lana Stošić

Od danas u Hrvatsku mogu da uđu svi državljani Evropske unije, a oni iz trećih zemalja samo uz određene uslove. Evo šta su nam rekli u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Evropska komisija je donela odluku da od 1. jula sve države članice otvaraju granice za državljane 15 država koje se smatraju sigurnima.

Odlukom Hrvatske, u tu zemlju od ponoći mogu i građani BiH. Popis država revidiraće se na svake dve nedelje, u skladu sa epidemiološkim kriterijumima.

Štab civilne zaštite juče je doneo odluku da je državljanima iz Evropske unije dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok zemlje izvan Evropske unije, tzv. treće zemlje na graničnim prelazima moraju da dokažu svrhu ulaska. 

Obratili smo se Ambasadi Hrvatske u Beogradu i evo šta su nam rekli:

Štab civilne zaštite Hrvatske doneo je Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, koja se primjenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine.

Sledeće kategorije državljana trećih zemalja izuzete su od zabrane putovanja u Hrvatsku:

- zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za negu o starijima, kao i osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje;

- prekogranični radnici;

- prevoznici robe i drugo prometno osoblje u meri u kojoj je to potrebno;

- diplomate, policijski službenici u obavljanju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija putnici u tranzitu;

- putnici u tranzitu;

- osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes (uz predočavaenje dokaza o rezervaciji smjštaja ili uplaćenog turističkog aranžmana, ili poslovnog poziva);

- osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodložnih razloga, kao što su smrtni slučaj u porodici - učestvovanje na sahrani, ozbiljni i hitni zdravstveni razlozi, pod uslovomm da je predočena medicinska dokumentacija i poziv hrvatske zdravstvene ustanove;

- vlasništvo nekretnine u Hrvatskoj, pod uslovom da je predočen vlasnički list;

- vlasništvo plovila na vezu u hrvatskoj luci, pod uslovom da je predočen dokaz o tome.

Inače, BiH nije na listi zemalja čiji državljani mogu da putuju u zemlje Evropske unije, bez ograničenja.

Dokaz o razlogu ulaska u Hrvatsku moraće da pokažu i državljani BiH. Kada je reč o mjeri samoizolacije, njome nije više obuhvaćena nijedna zemlja. 

Oni koji žele da uđu u Hrvatsku mogu da ispune obrazac na internetu kako bi se smanjile gužve i čekanje na granici.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.