Opet problemi!

NOVI diplomatski RAT Srbije i Crne Gore: RAZDOR oko slavlja zbog "Oluje"

Autor Danijela Pašić

Povodom izjave šefa diplomatije Ivice Dačića da najava prisustva predstavnika Crne Gore na proslavi akcije "Oluja" u Kninu, predstavlja prirodni tok širenja antisrpske politike, osude iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: MONDO/Jauković/Stojanović

Oni navode da je Crna Gora navikla na "uobičajene jadikovke nad sudbinom kninskih Srba upravo od onih koji su im, u to vreme, takvu sudbinu i pripremili, a u čemu je sadašnji šef srpske diplomatije imao svoju ulogu".

Dačić je za "Večernje novosti" rekao da "nažalost, više nije iznenađenje što se Crna Gora pridružuje jedinoj državi u Evropi koja slavi etničko čišćenje sopstvenih građana. Aktuelna vlast u Podgorici otišla je predaleko u širenju antisrpske politike, pa se posle priznavanja Kosova, pretnji da će zvati NATO da ih brani od Srbije i progona Srpske pravoslavne crkve, morbidni tulum na Kninskoj tvrđavi nameće kao prirodan tok".

Tim povodom crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da je regionalna javnost još jednom bila u prilici da svedoči Dačićevom pokušaju da komentariše svaki potez i svaku izjavu zvaničnika i institucija u zemljama regiona, ukoliko se oni ne uklapaju u njegov politički i vrednosni pogled na svet, prenosi CdM.

“Međutim, ovde nije reč o tome, već o predstojećim izborima u Crnoj Gori, pa je ''zgodno'' na krajnje nepriličan način napasti i u jednoj rečenici vređati čak dve susedne države”, ističu u resoru Srđana Darmanovića.

Prema njihovoj oceni, rečnik koji se koristi, osim političke promašenosti, takođe je, i ne po prvi put, jedinstven doprinos antologiji diplomatskog neukusa.

"Jasno je da Dačić ovakvim nacionalističkim izjavama želi da se svojim dosadašnjim koalicionim partnerima i ideološkim istomišljenicima, preporuči za još jedan mandat, čime je opet srpska spoljna politika postala talac unutrašnjih previranja i političkih kalkulacija", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Tanjug)