ZAOKRET?

PLENKOVIĆ "PRELOMIO": Ide da se pokloni ubijenim SRBIMA u Varivodama, najavio da je to POČETAK, evo šta još planira!

Autor Lana Stošić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odlučio je da u septembru prisustvuje obeležavanju godišnjice stradanja srpskih civila u Varivodama tokom poslednjeg rata na prostorima bivše Jugoslavije.

"Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gde su učinjeni zločini naročito gde su masovne grobnice", rekao je hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved.

U Varivodama je ubijeno devet srpskih civila, starijih osoba koje su imale između 60 i 85 godina, mada je zločinačka akcija hrvatske vojske i policije "Oluja" završena mesec i po dana ranije i ratnih delovanja više nije bilo.


U Uzdolju je danas, u organizaciji Vijeća srpske manjine opštine Biskupija, odata počast ubijenim srpskim civilima u "Oluji", za šta niko nije odgovarao.

Medved bi krajem meseca trebao da ode na komemoraciju u Grubore gde su pripadnici hrvatske specijalne policije 25. avgusta 1995. ubili šestoro starijih srpskih civila.

Ubistvo se desilo dvadeset dana poslije zločinačke akcije hrvatskih vojno-policijskih snaga "Oluja" u kojoj je, prema podacima Dokumentaciono-informacinog centra "Veritas", iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Potpredsednik Vlade Boris Milošević iz SDSS-a u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku osudio sve ratne zločine, a pogotovo one počinjene nad Hrvatima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.