EX YU

CRNA GORA UBLAŽILA MERE ZA ULAZAK U ZEMLJU: Srbi sad mogu JEFTINIJE na more!

Autor Lana Stošić

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je večeras, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru.

Izvor: Rina

Mere se ublažavaju za države regiona i crnogorskih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva.

Odluka je doneta u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa “zelene liste”, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana, saopšteno je iz Vlade.

“Rezidenti svih država sa žute liste takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa crvene liste odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.”

Građane Srbije će moći sada jeftinije da otputuju u tu zemlju.

Do sada su naši državljani morali da plaćaju PCR test koji je koštao 6.000 dinara i da čekaju satima u redovima da bi se testirali, ili uz negativan rezultat serološkog testa na antitiela klase IgM.

Testiranje na antitela klase IgG košta oko 1.200 dinara i može da se radi u privatnim laboratorijama.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori – iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

Nove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se očekuje večeras.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.


Tagovi