"Ukoliko broj zaraženih krene da..."

CRNA GORA "ZAKLJUČAVA" STANOVNIŠTVO AKO SE OVO DESI: Direktor Instituta za javno zdravlje upozorava na krajnji scenario!

Autor Aleksandar Nastevski

"Zaključavanje" je krajnji scenario

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Moguša poručio je da je situacija u Crnoj Gori oko korona virusa jako ozbiljna, na šta su više puta upozoravali.

"Naše ponašanje nije bilo u skladu sa preporukama i moramo sa tim da izađemo na kraj", rekao je Mugoša za RTCG.

Situacija je jako osetljiva zbog velike unutrašnje transmisije, kaže Mugoša i dodaje da je dobro što zdravstveni sistem još uvek nije preopterećen, odnosno na nivou je petine opterećenosti.

"Međutim, to sve može veoma brzo da se promeni i da dođe do gore situacije. Nas trenutno čuva to što su većina obolelih mladi", rekao je Mugoša.

Mugoša je ponovio da je "zaključavanje" stanovništva, poput onog na proleće, krajni scenario, ali i da će biti neminovan ukoliko se rast obolelih nastavi.

"Mi ne želimo taj scenario. To je scenario krajnji, mnogo je bolji scenario da svi preduzmu sve ono što je u njihovim moćima, svaki pojedinac pa do ukupne zajednice, svake institucije i posebno sada kad su prošli ovi izazovi iz prethodnog perioda, kad se gledalo na svaki potez svakoga državnog organa ili nekog drugog da se sada krene malo više i posvećenije u kontrole, jer to je ono što nam fali", naveo je direktor IJZ-a.

On je ponovio apel da se nose maske, drži distanca i održava higijena prostora. Školska godina će početi, kako je i najavljeno, 1. oktobra, uveren je Mugoša.

"To je specifično pitanje, prethodilo je nekoliko meseci bez škole, letnji raspust bez obaveze i tako dalje i deca su se družila i bila su opuštena. Sada dolazi momenat kad bi trebali svi da budu na jednom mestu, odnosno da se susretne puno dece, govorimo o preko 100.000 dece koje treba da se sretnu i to je bio enorman rizik, posebno za nas koji pratimo ovu situaciju i vidimo šta se dešava i kako se razvija i zato smo mi još početkom avgusta predložili Ministarstvu prosvete da pomeri kalendar i dali predlog mera kako da se radi", rekao je Mugoš za RTCG i dodao:

"Dali smo nekoliko scenarija i vraćam se na vaše pitanje - ako situacija bude gora, postoji scenario i za to. Znači, škola bi trebalo da počne prvog oktobra, jedino može da se nešto desi, ako ova situacija bude toliko izmakla kontroli, ali ja prosto ne verujem u to".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.