TEŽAK ZLOČIN NAD SRBIMA

IZRAŽAVAM SAUČEŠĆE, ALI... Plenković otišao na komemoraciju ubijenih Srba i odatle poslao PORUKU

Autor Marija Ivetić

Plenković kaže da pripadnicima srpske manjine želi da pošalje poruku mira i pomirenja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da na komemorativnom skupu za ubijene srpske civile u Varivodama kod Kistanja da je u ovom mestu pre 25 godina počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih dejstava.

"Kao predsednik hrvatske Vlade duboko žalim zbog toga i izražavam saučešće porodicama nastradalih", rekao je Plenković na komemorativnom skupu za devetoro ubijenih srpskih civila u Varivodama, koji je organizovalo Srpsko narodno veće i opština Kistanje.

On je rekao da pripadnicima srpske manjine želi da pošalje poruku mira i pomirenja, dodajući da "to znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija", što zaslužuje nedvosmislenu osudu.

"To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni", rekao je Plenković.


U svom govoru na komemoraciji, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao da je dva meseca nakon akcije "Oluja" u Varivodama, Gošiću i drugim mestima ubijeno mahom starije stanovništvo.

"Ubijalo se u drugim mestima u okolini Knina", rekao je Pupovac, spomenuvši nekoliko desetina ubijenih civila i ratnih zarobljenika.

Komemorativnom skupu prisustvovao je i potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević. Nakon Varivoda, održan je i komemorativan skup ubijenim srpskim civilima u selu Gošić kod Kistanja.

Skoro dva meseca nakon zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja", 28. septembra 1995. godine ubijeno je devet meštana Varivoda srpske nacionalnosti - Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Agencije)