POLITIČKA PORUKA

POSLANICA HRVATSKOG SABORA ZGROŽENA: Iza naziva ulice "10. travnja" krije se neviđena mržnja i zlo

Autor Marija Ivetić

U Hrvatskoj u 12 gradova postoje ulice nazvane po ljudima bliskim ustaškom režimu.

Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Potpredsednica SDS S i poslanica hrvatskog Sabora Dragana Jeckov izjavila je da u Hrvatskoj u 12 gradova postoje ulice nazvane po ljudima bliskim ustaškom režimu i datumima povezanim sa ustaštvom.

Ona je rekla da ulice nisu nazvane zbog njihovih zasluga kao pisca ili lekara, već zbog, kako kaže, rehabilitacije ustaškog režima.

"Ozbiljna je politička poruka kada se da naziv ulicama po nosiocima zla i mržnje. Budak je bio potpisnik niza rasnih zakona protiv Roma, Jevreja i Srba i poznat je po stavu da je prisilno iseljavanje i verska konverzija Srba nacionalna politika u NDH. Makanac je propagirao i tumačio reči Ante Pavelića", rekla je Jeckov.

Prema njenim rečima, rezultat nisu dali protesti nevladinih udruženja, zahtevi antifašista, pozivi iz medija, čak nije pomogla ni odluka Ustavnog suda da je neustavno nazvati ulicu "10. travnja" u Slatinskim Drenovcima, što je dan kada je stvorena NDH.
Ona smatra da država može da uradi nešto po tom pitanju, jer i u Ustavu stoji da država ne može da bude sledbenica NDH.

"Može i na osnovu ratifikovanih konvencija EU čija smo članica. Ali pre svega postoji moralna obaveza prema demokratskom poretku", zaključila je Jeckov.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Tanjug)

Tagovi