EX YU

UKLONJENA PETOKRAKA KOJA JE IZAZVALA HAOS U HRVATSKOJ: Instalacija zbog koje je izbila pobuna, "tiho" sklonjena

Autor Tamara Sekulović

Veći broj građana bunio se protiv postavljanja partizanske petokrake na krov solitera u Rijeci, a nakon protesta i razbijenih prozora, instalacija je uklonjena.

Izvor: YouTube/Printscreen/ biggervinnie

Umetnička instalacija Nemanje Cvijanovića postavljena je 20. septembra na krov solitera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Evropske prestonice kulture.

Reč je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla koje, kako je pojašnjeno, podsećaju na 2.800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Građani Rijeke izašli su bili na ulice u znak pobune protiv postavljanja ove instalacije, a situacija je eskalirala kada su prijavljeni razbijeni prozori zameniku gradonačelnika Rijeke Nikoli Ivanišu i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj klinici.

Hrvatski "Novi list" piše da kao što je u tajnosti ovog 20. septembra postavljena na vrh Riječkog nebodera, tako je tajno danas u jutarnjim satima i skinuta skulptura s motivom zvezde - rad "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" riječkog umetnika Nemanje Cvijanovića.

(Mondo/Novi list)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.