Slede promene!

CRNA GORA MENJA SPORNI ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI: "Nastojali smo da zadovoljimo sve strane"!

Autor Aleksandar Nastevski

Oglasio se i predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić

Montenegro Prime Minister Zdravko Krivokapic, right, speaks in parliament building in Podgorica, Montenegro, Friday, Dec. 4, 2020. Montenegro's parliament voted Friday to approve a new coalition government, ending the domination of a pro-Western party that has ruled the small Balkan nation for almost three decades. The new pro-Serb government is led by Prime Minister Zdravko Krivokapic, a university professor and a novice in politics who promised to work on creating conditions for holding "first fair democratic elections" in Montenegro. (AP Photo/Risto Bozovic)
Izvor: Risto Bozovic/AP

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je crnogorska vlada danas utvrdila predlog izmena Zakona o slobodi veroispovesti.

"Sutra će ministar pravde Vladimir Leposavić imati pres i dati sva potrebna objašnjenja. A mi smo nastojali da zadovoljimo sve strane", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare, a prenose crnogorski mediji.

Inače, prethodno je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo Vladi Crne Gore izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti kojima se predlaže brisanje članova vezanih za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je SPC mesecima organizovala proteste u toj zemlji.

Izbrisani su članovi 62, 63 i 64, i prema izmenama svi imovinski sporovi se rešavaju pred sudom. Ovo je bila i ključna tačka mimoilaženja između Mitropolije crnogorsko-primorske i bivše vlasti.

Predviđeno je i da neće biti kasa u manastirima, a oni hramovi, objekti koji su kulturna baština se tretiraju u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine.

Pored navedenog, dodato je i pravo na ishranu u vojsci i posebnim ustanovama u skladu sa verskim običajima.

Priznato je i pravo na izbor poglavara, a ne kako je to ranije bilo neprecizno utvrđeno samo na izbor verskog osoblja.

Tokom tih pregovora, iako su trajali samo nekoliko dana, usvojeno je više sugestija i uvršteno u tekst izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti.

Navodno, niko od zainteresovanih strana nije do kraja bio zadovoljan ponuđenim rešenjima, ali da je predloženi tekst izmena i dopuna na kraju bio mera kompromisa.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.