EX YU

MASOVNO SLAVLJE DANA NEZAVISNOSTI U CRNOJ GORI: Hiljade Crnogoraca na Ivanovim koritima! (FOTO/VIDEO)

Autor Lana Stošić

Hiljade građana danas na Cetinju slave 15 godina od obnavljanja državne samostalnosti Crne Gore koja se na referendumu 2006. godine odvojila od Srbije.

Izvor: Mondo

Uz najavljeno razvijanje crnogorske zastave od 5.000 kvadratnih metara, najavljene kao "najveće na svetu", hiljade građana slave na Ivanovim koritima u podnožju Lovćena i mauzoleja jednog od najvećih crnogorskih vladara i književnika, Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Petnaesta godišnjica nezavisnosti je u atmosferi podele, posebno zbog smene vlasti avgusta 2020. godine i odlaska do tada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u opoziciju.

Ta partija i njen lider Milo Đukanović su predvodili referendumski blok za nezavisnu Crnu Goru koji je doveo do državne nezavisnosti na plebiscitu građana. 

Pogledajte!

Državni vrh se obratio građanima različitim prazničnim porukama, a slavlju u čast Dana nezavisnosti, koje su organizovali lideri nove vlasti, premijer Zravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić, nije prisustvovao šef države Milo Đukanović

 Đukanović je u tekstu za list "Pobjeda" ocenio da je "crnogorski nacionalni kulturni i verski identitet epicentar nacionalističkih ataka na Crnu Goru" i da se "mora se odlučno i strateški osmišljeno odoleti velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji negiranja Crne Gore".

Premijer Krivokapić je poručio da u Crnoj Gori neće biti "promene kursa", te da državnost "neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane".

Pogledajte!