EX YU

TROBOJKE U PODGORICI I POVICI "VLADIKO SOKOLE": Vernici u velikom broju dočekali Jaonikija, Krivokapić tražio oprost

Autor Tamara Sekulović

Novoizabrani mitropolit Joanikije stigao je danas u Podgoricu gde ga je dočekao veliki broj vernika i ljudi iz cele Crne Gore.

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i predstavnici državnog vrha dočekali su večeras ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici novoizabranog mitropolita Crnogorsko primorskog Joanikija, a čulo se da skandiraju: "Vladiko sokole".

Među okupljenima je i premijer Zdravko Krivokapić koji je u obraćanju mitropolitu Joanikiju rekao da ne bi uradio ništa što je na štetu SPC-a i obećao da će Temeljni ugovor sa tom verskom zajednicom biti potpisan. Krivokapić, koji je pre par dana u Patrijaršiji u Beogradu odbio da potpiše Temeljni ugovor, je od Joanikija zatražio oprost ako je, kako je rekao, uradio išta loše.

Ispred Hrama je i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kao i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević.

Okupljeni nose trobojke i crkvene zastave.Međutim, vernici u Hramu ne nose maske i ne drže distancu, a nepoštovanje mera zabeleženo je i ispred verskog objekta.

Po aktuelnim epidemiološkim merama dozvoljeno je prisustvo do 50 osoba u zatvorenom prostoru, uz nošenje maski.

Vladika Budimljansko Nikšićki Joanikije izabran je 29. maja za mitropolita Crnogorsko primoroskog SPC. Joanikije će na tom mestu naslediti preminulog mitropolita Amfilohija koji je bio poglavar SPC u Crnoj Gori skoro 30 godina.

(Mondo)