EX YU

PATRIJARH DEMANTOVAO DA JE CEREMONIJA OTKAZANA: SPC neće odustati od ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju

Autor Veljko Petranović

U medijima se pojavila informacija da se ustoličenje neće održati u nedelju na Cetinju. Međutim, nedugo zatim, patrijarh Porfirije je demantovao ove navode.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

On je rekao da SPC nikada neće odustati od ustoličenja na način na koji to nalaže tradicija.

"Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh.

Ranije tokom dana objavljene su fotografije na kojima se vide mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, potpredsednik Vlade zadužen za bezbednosna pitanja Dritan Abazović i direktor policije Zoran Brđanin.

Nakon toga, u pojedinim medijima su se pojavile spekulacije da su predsednik i potpredsednik crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, urgirali kod najviših predstavnika Srpske pravoslavne crkve da se ceremonija odloži.

Podsetimo, od ranih prepodnevnih časova na Cetinju je počelo okupljanje građana koji se protive tome da ustoličenje bude u Cetinjskom manastiru.

Tokom dana došlo je do probijanja zaštitne ograde koja je postavljena nedaleko od manastira, ali je policija brzo uspostavila kontrolu.

U popodnevnim časova, na Cetinju su krenuli sukobi građana i policije, a potom je došlo i do blokade magistralnog puta koji vodi od Podgorice ka Cetinju.

(MONDO)