OSTAJU NA BARIKADAMA: Demonstranti poručili da se neće pomeriti dok se ne odustane od ustoličenja na Cetinju (FOTO)

Kako su naveli demonstranti, cilj je da se kroz nenasilan otpor patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije spreče da dođu u Cetinje.

YouTube/Printsceen/YouTube/Printscreen/MediaBiro

Demonstranti koji su danas od podne blokirali put Cetinje - Podgorica na Kruševom ždrijelu, kod restorana "Belveder", poručili su da će cele noći ostati na barikadama, sve dok Srpska pravoslavna crkva ne odustane od namere da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude održano u Cetinjskom manastiru.

Demonstranti su na kolovoz prosuli šut, kamenje, automobilske gume, kontejner, čak i oborenu banderu. Oni su postavili barikadu napravljenu od guma, a svako ko ima nameru da dođe iz Podgorice, ne može da stigne na Cetinje.

Večeras je zatvorena većina ugostiteljskih objekata u centru Cetinja, mada građani sede u baštama lokala. Demonstranti su rekli da je cilj blokade puta ka Podgorici da se patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije spreče da stignu u prestonicu.

Danas je blokiran i put prema Budvi, kako bi se sprečile osobe iz Herceg Novog i Tivta da, po informacijama demonstranata, dođu autobusima na večerašnju svečanost ispred Sabornog hrama u Podgorici.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biće održano sutra u Cetinjskom manastiru, a ovaj događaj privukao je pažnju čitavog regiona.

Od ranih prepodnevnih časova na Cetinju je počelo okupljanje građana koji se protive tome da ustoličenje bude u Cetinjskom manastiru. Tokom dana došlo je do probijanja zaštitne ograde koja je postavljena nedaleko od manastira, ali je policija brzo uspostavila kontrolu.

U popodnevnim časova, na Cetinju su krenuli sukobi građana i policije, a potom je došlo i do blokade magistralnog puta koji vodi od Podgorice ka Cetinju.

(MONDO/Vijesti)