EX YU

ALBANAC KOJEG JE CELA JUGOSLAVIJA PREZIRALA: Streljali ga po hitnom postupku, niko nije zaboravio šta je uradio ĆERKI

Autor Tamara Sekulović

Makedonija je prva od svih bivših republika SFRJ ukinula smrtnu kaznu. Skupština Severne Makedonije je donela odluku 1991. godine, a poslednje pogubljenje izvršeno je 1987. godine, po hitnom postupku, nekoliko dana nakon izricanja presude.

Izvor: YouTube/Printscreen/ BЯIM.9K/Everett Collection/ShutterStock.com

Razlog za ovo "brzinsko" izvršenje smrtne kazne je to što je cela Jugoslavija bila zgrožena zločinom koji je Albanac iz makedonskog sela Zajas, Malje Zećiri, počinio nad svojom petnaestogodišnjom ćerkom.

Zećiri je izveden pred streljački vod nakon što je osuđen za silovanje i ubistvo svoje ćerke Beglije. U obrazloženju presude, Zećiri je 1986. godine, u noći između 22. i 23. jula na okrutan način svoje dete lišio života. Beglija je u tom periodu otišla kod tetke u drugo selo gde je htela da nađe posao. Međutim, shvatila je da nije ponela potrebna dokumenta i morala je da se vrati u porodičnu kuću u Zajas da ih pokupi.

Zećiri je u tom trenutku bio s njom, pa su zajedno krenuli nazad vozom. Međutim, on je u jednom trenutku predložio da izađu na stanici ranije i prepešače preko drugog sela kako bi brže stigli. U tom trenutku je bilo oko 9 sati uveče. Otac i ćerka su krenuli ka kući, ali pre nego što su stigli, na putu gde nije bilo nikoga, Zećiri počeo da joj preti da će je silovati i ubiti.

Nesrećna tinejdžerka pokušala je da pobegne ocu monstrumu koji ju je stigao i uprkos njenom plaču i molbama, najpre silovao, a potom zadavio plastičnim užetom. Ali, to mu nije bilo dovoljno, već je telo svog deteta na kraju i zapalio. Nagorele ostatke posle nekoliko dana pronašao je jedan čobanin i zločinac je ubrzo priveden pravdi.

Nakon suđenja tokom kojeg nije bilo mesta za sumnju da je upravo Zećiri na monstruozan način lišio života mladu Begliju, on je 1987. godine streljan.

(Mondo)