EX YU

NOVI DETALJI KRVAVOG POHODA - UBIO DETE I PUCAO NA LJUDE REDOM: Meštani Foče govorili "pusti budalu", sad TUGUJU!

Autor Jelena Bojić Obradović

Borivoje Tešović je u nedelju oko 15 sati krenuo u svoj krvavi pohod i tom prilikom, osim što je usmrtio dečaka, pucao je na druge ljude, pretio puškom građanima Foče.

Izvor: Youtube/Hayat Media BIH/Screenshot

Pedesetčetvorogodišnji Borivoje Tešović danima je pre krvavog pohoda u Foči gradom pričao da će ubiti nekoga, ali njegove reči niko nije shvatio ozbiljno, sve dok hicima iz puške nije usmrtio devetogodišnjeg dečaka T.M.

Borivoje Tešović je u nedelju oko 15 sati krenuo u svoj krvavi pohod i tom prilikom, osim što je usmrtio dečaka, pucao je na druge ljude, pretio puškom sugrađanima, ali su ga na kraju ubili pripadnici Jedinice žandarmerije. Tešović je usmrćen kada je pokušao da baci bombu na pripadnike specijalne jedinice.

Zašti je Borivoje krenuo u krvavi pohod u nedelju nije bilo poznato, ali meštani tvrde da se radi o psihički bolesnoj osobi.

Kako se nezvanično saznaje, Tešović je još od jutarnjih sati krenuo da pravi probleme, a sve je eskaliralo oko 15 časova.

Kako ističe izvor, on je tada u mestu Zavait izašao na put i preteći puškom zaustavio prvog vozača koji je naišao. Zatim je ušao u vozilo i naredio mu da ga vozi do njegove kuće, gde se dodatno naoružao. Iz kuće je uzeo još jednu pušku, municiju i bombu.

Vozač je odmah obavestio policiju o tome šta se dešava i nekoliko patrola policije je upućena prema selu Zavait. Radi se o nepristupačnom mestu, koje je udaljeno više od sat vremena vožnje od Foče.

Tešović se nakon naoružavanja vratio na lokalni put i čekao drugo vozilo da naiđe.

Negde oko 17 časova tim delom puta je naišao Žarko M, s kojim je u vozilu bio njegov devetogodišnji sin T.M.

"Tešović ih je pokušao zaustaviti, a u rukama je držao pušku. Vozač, kada ga je video, najverovatnije se prepao i pokušao je pobeći. Međutim, pomahnitali Tešović tada počinje da puca po nihovom vozilu. Jedan od hitaca je nesrećnog dečaka pogodio u glavu i usmrtio ga na licu mesta", kaže sagovornik.

Poznato je da nakon toga Tešović beži sa lica mesta, a o ubistvu dečaka je odmah obaveštena policija.

U pomenuto selo upućene su sve raspoložive policijske snage, među kojima su bili i pripadnici Jedinice žandarmerije, koji su blokrali puteve i krenuli da "češljaju“ teren u potrazi za osumnjičenim.

Borivoje Tešović je očito dobro znao taj teren i vešto izbegavao hapšenje. Oko 18 sati sledi nova prijava, to jest policiji se javlja nova osoba na koju je pucao Tešović dok je bio u bekstvu.

Kako navodi izvor, čovek je ispričao policiji da se vozio i da je zatim kod sela Čelebići naišao na neku prepreku na putu, te da je zaustavio vozilo kako bi je sklonio.

"Tada mu je prišao Tešović, uperio pušku u njega i naredio mu da ga vozi dalje. Potom je ispalio hitac u zemlju, pored njegovih nogu", navodi izvor.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Bojana Zimonjić Jelisavac

Policija odmah pebacuje potragu na ovaj deo terena i to je ubrzo dalo rezultate. Tešović je lociran u šumarskom domu u Čelibićima. Policija i žandarmerija su opkolile kuću i sprečile svaku mogućnost da osumnjičeni za krvavi pir pobegne.

"Policija je pokušavala da pregovara s njim i da ga ubede se preda, ali je on to odbijao. Oko ponoći policajci su primetili da pokušava baciti ručnu bombu na njih i tom prilikom su ga likvidarali", istakao je izvor.

Meštani Foče navode da je Borivoje Tešović osoba sa psihičkim problemima i da se ranije lečio u psihijatrijskoj ustanovi. Jedan meštanin kaže da se zadnjih dana moglo videti da mu je stanje pogoršano.

"Skoro sam ga sreo i nije nikako izgledao dobro. Čuo sam da je hodao po gradu i da je pričao kako će nekog ubiti. Nabrajao je i neka imena, ali niko ga nije shvatio ozbiljno. Svi su govorili “pusti budalu” i evo šta se desilo", ističe ovaj meštanin.

Kako navode meštani, radilo se o teškom čoveku, za kojeg se i ranije pričalo da je maltretirao porodicu.

"Supruga mu je preminula, a imali su dve ćerke. Jedna se udala, a druga je otišla od njega i živi s momkom. I njegov otac je često pravio probleme, znam da je na kraju ubio bliskog člana porodice zbog međe i da je zbog toga osuđen na zatvorsku kaznu", obrazložio je sagovornik.

Svi u Foči za porodicu ubijenog dečaka imaju samo reči hvale. Kažu da se radi o veoma dobrim ljudima i naglašavaju da su to ljudi koji nikada nisu imali probleme s drugima, a koliko je poznato, ubijeni dečak im je sin jedinac i baš su ga obožavali.

"Oni i ne žive u tom mestu gde se desila tragedija, nego su se tu slučajno našli. Velika je ovo tragedija za celu Foču", istakao je sagovornik.

Tešović nije hapšen ranije

Srđan Vukanović, portparol Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, rekao je da Borivoje Tešović nije bio poznat, niti je bio prijavljivan zbog krivičnih dela.

"On nikada nije prolazio kroz evidenciju našeg Tužilaštva, a imamo saznanja da je ranije boravio u Psihijatrijskoj bolnici u Sokocu", naglasio je Vukanović.

(MONDO/Srpska info)