EX YU

HRVATI PREDSTAVILI KOVANICE EVRA, A NA NJIMA - TESLA! Pogledajte kako izgleda novac sa likom srpskog naučnika (VIDEO)

Autor Uroš Matejić

Na današnjoj sednici hrvatskog Nacionalnog veća predstavljeni su dizajni hrvatskih kovanica.

Izvor: Profimedia/Twitter/Vlada Republike Hrvatske/Printscreen

Hrvati su nam još jednom ukrali Nikolu Teslu. Na današnjoj sednici hrvatskog Nacionalnog veća za evro predstavljeni su odabrani dizajni hrvatskih kovanica evra i centa. Sednicom je predsedao predsednik Vlade Andrej Plenković.

Predstavljen je i najuspješniji dizajn za motiv "Nikola Tesla" - na kovanicama 50, 20 i 10 centi.

"Kada Hrvatska usvoji evro na kovanicama će biti dizajni motiva koji će predstavljati Hrvatsku", rekao je Plenković na početku sednice i dodao:

"Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica kao pozadina, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice", rekao je. Na dva evra biće geografska karta, na jedan evro kuna, na 50, 20 i 10 centi Tesla, na manjim apoenima centa biće glagoljica.

Prvorangirane predloge prihvatilo je i Veće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da je proces traženja motiva trajao godinu dana i zahvalio svima na radu. Sada sledi kovanje kovanica. Oko milion komada od svake od kovanica biće iskovano probno.

(Mondo)